Evelyn St. Croix Fleming

Evelyn St. Croix Fleming, rođena kao Evelyn Beatrice Sainte Croix Rose (1885 - 27. jul 1964) bila je engleska aristokratkinja i pripadnica otmjenog društva, poznata kao majka književnika Iana Fleminga, autora romana o Jamesu Bondu.

Evelyne Fleming
RođenjeEvelyne Beatrice St. Croix Rose
1885
Kensington, London, Engleska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Irske
Smrt27. jul 1964. (dob: 78–79)
Suprug/aValentine Fleming(v. 1906 —  njegova smrt 1917)
Djeca

Biografija uredi

Rodila se u londonskoj četvrti Kensington kao kći mirovnog suca Georgea Alfreda St. Croix Rosea i Beatrice Quain; obje porodice su joj uživale ugled. Imala je sestru Kathlyn i dva brata - Ivora i Heartcourta. Potonji je studirao na Oxforda, te je Evelyne, koja je kao djevojka stekla status jedne od najljepših žena britanskog otmjenog društva, preko njega upoznala Valentinea, oxfordskog studenta čiji je otac bio bogati škotski bankar Robert Fleming.

Par se vjenčao 15. februara 1906. godine. Iako Valentineov otac ispočetka nije bio zadovoljan izborom supruge, smatrajući je previše lakomislenom i ekstrovertiranom, na kraju je mladencima poklonio preko 250.000 funti, a što je bilo dovoljno da sebi kupe nekoliko luksuznih kuća u Oxfordshireu, Londonu i Škotskoj. Evelyne je mužu rodila četiri sina - Petera, koji će kasnije postati ugledni novinar i putopisac; Iana; Richarda (čiji će sin poznati poslovni čovjek Adam Fleming) i Michaela.

Valentine je 1910. izabran za konzervativnog člana Parlamenta. Kada je godine 1914. izbio Prvi svjetski rat, aktivirana je njegova rezervna konjička pukovnija Queen's Own Oxfordshire Hussars. Neposredno pred odlazak na bojište u Francuskoj, Valentine je napisao oporuku kojom je najveći dio imovine ostavio zakladi za izdržavanje djece; supruga je dobila kuće pod uvjetom da se ne preuda nakon njegove smrti. Oporuka je stupila snagu nakon Valentinove pogibije na bojištu 20. maja 1917. godine.

Evelyne je bila prilično nezadovoljna uvjetima oporuke, pogotovo kada je 1920-ih započela burnu ljubavnu vezu sa slikarom Augustusom Johnom. Sa njim se toliko zbližila da se, bez obzira na sve, za njega htjela vjenčati; kada je John to odbio, odlučila mu je roditi dijete, te se tako rodila Amaryllis Fleming, koja će kasnije postati violončelistica. John, koji je istovremeno dobio dijete sa drugom ljubavnicom je, međutim, i dalje odbijao brak. Amarylllis je zbog toga dugo vremena bila skrivana od javnosti. Usprkos toga, Evelyne je igrala važnu ulogu u odgoju kao i ranim karijerama svojih sinova, pogotovo Petera i Iana koje je nastojala potaknuti da se posvete književnosti i diplomaciji, umjesto tradicionalnim porodičnim aktivnostima. To se posebno odrazilo u slučaju Iana, koji je njenim društvenim vezama dugovao svoja prva radnja mjesta u novinarstvu 1930-ih.

Eveylne, međutim, nije uspjela ishoditi od svog svekra nasljedstvo za svoju porodicu; nakon Robertove smrti 1933. godine je Valentinov ogranak porodice ostao van oporuke.

Početkom 1950-ih je kupila kuću na Bahamima, gdje je provodila veliki dio vremena.

Umrla je dva tjedna nakon Ianove smrti. U trenutku smrti joj je imovina bila procijenjena na oko 100.000 funti.

Portreti u fikciji uredi

Evelyn Fleming se pojavljuje kao lik u biografskoj mini-seriji Fleming: The Man Who Would Be Bond, gdje je tumači Lesley Manville.

Vanjske veze uredi