Peter Fleming (pisac)

Putpukovnik Robert Peter Fleming OBE DL (31. maj 1907 – 18. august 1971) bio je britanski pustolov, novinar, profesionalni vojnik i putopisac. Poznat je i kao stariji brat Iana Fleminga, književnika koji je stvorio lik Jamesa Bonda.

Peter Fleming
Biografske informacije
RođenjeRobert Peter Fleming
31. 5. 1907. (1907-05-31)
Mayfair, London, Engleska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Irske
Smrt18. 8. 1971. (dob: 64)
Black Mount, Argyllshire, Škotska, UK[1]
SupružnikCelia Johnson(v. 1935 —  njegova smrt 1971)
Djeca3, među kojima i Lucy Fleming
RodbinaIan Fleming (brat)
Obrazovanje
ŠkolovanjeEton College
Alma materChrist Church, Oxford
Zanimanjeknjiževnik, pustolov
Opus
Književne vrsteputopis
Jezikengleski
Znamenita djela

Biografija uredi

Peter Fleming se rodio u Mayfairu kao sin advokata Valentinea Fleminga i Eveyln St. Croix Fleming. Imao je tri brata: Iana, Richarda (čiji će sin postati ugledni poslovni čovjek Adam Fleming) i Michaela. S obzirom da mu je djed bio ugledni i bogati škotski bankar Robert, odrastao je u izobilju. Otac, koji je od 1910. bio konzervativni zastupnik u Parlamentu je godine 1917. poginuo u Prvom svjetskom ratu. Na Peterov odgoj je otada značajan uticaj imala majka, koja je inzistiriala da se on i Ian okušaju u književnosti i umjetnosti, umjesto bankarstvu kojem će se posvetiti dva mlađa brata.

Fleming se, kao i Ian, upisao u elitnu školu Eton College, gdje se, za razliku od mlađeg brata, istakao kao besprijekoran učenik, te je između ostalog, uređivao školski list Eton College Chronicle. Potom se upisao na Christ Church College na Oxfordu gdje je stekao diplomu iz engleskog jezika i književnosti.

Fleming je nakon toga u aprilu 1932. godine odgovorio na oglas u Timesu kojim su se tražili kandidati za ekspediciju čiji je cilj bio otkriti sudbinu Percyja Fawcetta, istraživača nestalog u južnoameričkim džunglama nekoliko godina ranije. Iako eskpedicija, koja je trajala nekoliko mjeseci, nije postigla svoj cilj, Fleming ju je detaljno opisao u knjizi Brazilian Adventure, koja je objavljena sljedeće godine te postala bestseler.

Fleminga je Times poslao kao specijalnog dopisnika u Moskvu sa zadatakom da putuje do Pekinga preko Kavkaza, Centralne Azije i Transsibirske željeznice. Fleming je svoja iskustva opisao u knjizi One's Company. U Pekingu se sreo sa švicarskom pustolovkom Ellom Maillart te sa njom odlučio zajedno putovati do (tada britanske) Indije preko Tunganistana, oblasti na zapadu tadašnje Kine gdje je nedugo prije ugušena višegodišnja Kumulska pobuna. To je putovanje postalo temelj za njegovu knjigu News from Tartary.

Fleming se po povratku u domovinu, gdje je u međuvremenu postao celebrity, oženio za glumicu Celiju Johnson, sa kojom će imati troje djece, uključujući glumicu Lucy Fleming, koja će poslije postati jednom od direktorica izdavačke tvrtke Ian Fleming Publications.

Nedugo pred izbijanje Drugog svjetskog rata je Fleminga, koji je tada imao status rezervnog oficira Grenadirske garde, Ministarstvo rata angažiralo za projekt istraživanja neregularnog ratovanja, pri čemu je, zbog njegovog iskustva, poseban naglasak bio na kineskoj gerili koja se borila okupatorskih snaga nakon japanske invazije. Fleming je u proljeće 1940. nakratko sudjelovao u borbama u Norveškoj kao pripadnik tzv. Nezavisne čete, koja će biti jedna od preteča komandosa. U maju 1940. je vraćen u Britaniju gdje je dobio zadatak da počne pripremanje Domobranstva (sh. Home Guard), milicijskih snaga zaduženih za obranu otoka od moguće njemačke invazije. Fleming je od njih počeo stvarati tajne Pomoćne jedinice, posebno obučene stay-behind paravojne formacije koje bi izvodile gerilske operacije u pozadini njemačkih snaga. Fleming je poslije premješten u Indiju, gdje je bio zadužen za obmanjivanje japanskih snaga na burmanskom bojištu.

Fleming se po završetku rata posvetio spisateljskoj aktivnosti. Preminuo je od srčanog udara za vrijeme lova.

Bibliografija uredi

Publicistika uredi

 • 1933 Brazilian Adventure – putopis temeljen na ekspediciji u brazilskoj džungli
 • 1934 One's Company: A Journey to China in 1933 – opis putovanja kroz SSSR, Mandžukuo i Kinu; kasnije objavljen i pod naslovom Travels in Tartary.
 • 1936 News from Tartary: A Journey from Peking to Kashmir – opis putovanja od Pekinga do Srinagara preko Sinkiang.
 • 1952 A Forgotten Journey – dnevnik, kasnije objavljen pod naslovom To Peking: A Forgotten Journey from Moscow to Manchuria (2009, ISBN 978-1-84511-996-6)
 • 1953 predgovor knjizi Seven Years in Tibet Heinricha Harrera [2]
 • 1955 Tibetan Marches – prijevod francuske knjige Caravane vers Bouddha Andréa Migota
 • 1956 My Aunt's Rhinoceros: And Other Reflections — zbirka eseja (napisanih pod pseudobimom "Strix") za The Spectator.
 • 1957 Invasion 1940 — prikaz planirane njemačke invazije na Britaniju i britanskih priprema za obranu
 • 1957 With the Guards to Mexico: And Other Excursions — zbirka eseja za The Spectator.
 • 1958 The Gower Street Poltergeist — zbirka eseja za The Spectator.
 • 1959 The Siege at Peking — prikaz Bokserskog ustanka i opsade evropskih ambasada u kineskoj prijestolnici
 • 1961 Bayonets to Lhasa: The First Full Account of the British Invasion of Tibet in 1904
 • 1961 Goodbye to the Bombay Bowler — zbirka eseja za The Spectator.
 • 1963 The Fate of Admiral Kolchak — prikaz bjelogardejskog vođe admirala Kolčaka i njegovog pokušaja da spasi zarobljenu carsku porodicu u Jekaterinburgu 1918.

Fikcija uredi

Knjige
 • 1940 The Flying Visit – humoristički roman o posjeti Adolfa Hitlera BritanijM ilustracija: David Low.
 • 1942 A Story to Tell: And Other Tales — zbirka priča.
 • 1952 The Sixth Column: A Singular Tale of Our Times
 • The Sett (nedovršen, neobjavljen)[3]
Kratke priče
 • "The Kill" (1931)[4]
 • "Felipe" (1937)[5]

Izvori uredi

 1. „Peter Fleming, 64, a British writer”. New York Times. Special to the New York Times: str. 36. 20 August 1971. 
 2. Harrer, Heinrich. „Seven Years in Tibet”. The Internet Archive. Arhivirano iz originala na datum 29 June 2015. Pristupljeno 2. V 2017. 
 3. Hart-Davis 1974: str. 316
 4. „Bibliography: The Kill”. Internet Speculative Fiction Database. 
 5. „Bibliography: Felipe”. Internet Speculative Fiction Database. 

Literatura uredi

Vanjske veze uredi