Konzervativna stranka (Ujedinjeno Kraljevstvo)

(Preusmjereno sa stranice Konzervativna stranka UK)

Konzervativna i unionistička stranka (engleski: Conservative and Unionist Party), skraćeno Konzervativna stranka (engleski: Conservative Party) je konzervativna politička stranka desnog centra u Velikoj Britaniji.

Osnovana je godine 1830. a porijeklo vuče od nekadašnje torijevske stranke, zbog čega njene članove dan-danas nazivaju Torijevcima. Smatra se jednom od najstarijih političkih stranaka koja dan-danas djeluje u svijetu, a i jednom koja se može pohvaliti s najvećim brojem izbornih pobjeda u povijesti moderne demokracije.

Temelj njene politike je bilo čuvanje engleskih, odnosno britanskih tradicija. U 19. vijeku joj je glavni suparnik bila liberalno orijentirana Liberalna stranka, a u 20. vijeku socijalistički orijentirana Laburistčka stranka.

U 20. vijeku su njeni članovi i vođe bili neki od najpoznatijih svjetskih državnika kao Winston Churchill i Margaret Thatcher.

Od izbora 1997. godine Konzervativna stranka se nalazi u opoziciji. Na parlamentarnim izborima 2010. godine je osvojila najviše mjesta, ali bez većine potrebne za samostalno sastavljanje vlade.

Službene stranice

uredi