Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Irske

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Irske (engl. The United Kingdom of Great Britain and Ireland) je bilo zvanično ime Ujedinjenog Kraljevstva između 1801. i 1927. Veći deo Irske se odvojio i osnovao Slobodnu Irsku Državu. Zakon o kraljevskim i parlamentarnim titulama iz 1927. je izmenio naziv Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva kako bi tačnije odražavao promene u granicama države i taj zakon se smatra trenutkom kada je promenjeno i ime državi.

Zastava Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Irske
Teritorija Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Irske u Evropi

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Irske je nastalo 1. januara 1801. po odredbama Zakona o uniji iz 1800. kojim su nezavisna kraljevstva Velike Britanije i Irske ujedinjena. Kraljevstvo Velike Britanije je nastalo 1707. godine ujedinjenjem nekadašnjih posebnih kraljevstava Engleske i Škotske.

Današnje Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske je naslednik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Irske, sa istim ustavnim i parlamentarnim sistemima, ali azuzima samo deo prethodne teritorije. Južni deo Irske koji se odvojio od unije danas predstavlja Republiku Irsku. On obuhvata istu teritoriju kao bivša Slobodna Irska Država, ali je usvojio novi ustav 1937. godine.