Dom društva Gajret

Zgrada Doma društva Gajret u Sarajevu, nalazi se u južnom nizu ulice Branilaca Sarajeva u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 3. do 5. februara 2014. godine, donijela je odluku da se zgrada proglasi za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1][2] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry, Amra Hadžimuhamedović (predsjedavajuća), Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo.

Zgrada Doma društva Gajret u Sarajevu

Arhitektura uredi

Zgrada Doma društva Gajret u Sarajevu izgrađena je 1934/35. godina, prema arhitektonskome rješenju Dušana Smiljanića, kao prvonagrađeno konkursno rješenje (5.000 dinara). Predstavlja strogo simetričnu arhitektonsku kompoziciju kao izraz tadašnje Praške arhitektonske škole u duhu moderne arhitekture. Na tom objektu su prvi put realizovani stakleni horizontalni nizovi prozora u Sarajevu, poslije prvobitnog pokušaja na kući Damić u Radićevoj ulici u Sarajevu iz 1926. godine.[3]

Zgrada je tlocrtne osnove dimenzija 24,30m x 14,90 m. i visine do sljemena 20,00 metara, spratnosti Sut+P+3+Potkrovlje. Pokrivena je dvovodnim krovom. Kompozicija fasade je strogo simetrična, a razlikuju se razuđeno prizemlje visine 4,10m i ostatak objekta iznad sa čistim plohama razbijenim centralnom lođom na prvom spratu i uvučenom plohom stubišne staklene stijenke iznad.

Izvedena je u armirano- betonskoj konstrukciji, sistemom nosivih zidova. Ispuna vanjskih i unutrašnjih nosivih zidova je izvedena opekom, a fasade su malterisane, sa izuzetkom prizemnog dijela ulične fasade koja je prekrivena poliranim granitom.

Nakon Drugog svjetskog rata izvršena je adaptacija dijela službenih prostorija u stambene prostorije.

Nacionalni spomenik uredi

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 3. do 5. februara 2014. godine, donijela je odluku da se zgrada proglasi za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry, Amra Hadžimuhamedović (predsjedavajuća), Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 „Nacionalni spomenici u Sarajevu - Zgrada Doma društva Gajret u Sarajevu”. Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 31. 7. 2022. 
  2. „Odluka o Domu društva Gajret u Sarajevu”. Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 31. 7. 2022. 
  3. „Zgrada Doma društva Gajret u Sarajevu”. Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 31. 2. 2024.