Kuća Damić nalazi se u Radićevoj ulici broj 10, opština Centar u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 12. do 18. maja 2009. godine, donijela je odluku da se kuća proglasi za nacionalni spomenik BiH.[1] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry, Amra Hadžimuhamedović (predsjedavajuća), Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo.

Zgrada u Radićevoj 10 – Sarajevo, po projektuHelena Baldasara i Dušana Smiljanića

Historija uredi

Izvedena je prema projektu iz 1926. godine poznatih projektanata Helena Baldasara i Dušana Smiljanića, koji djeluju u Sarajevu tokom prve polovine XX vijeka. Ova historijska građevina je jedna od prvih građevina izgrađenih u Sarajevu u periodu između dva svjetska rata, koja je pokazala uticaj modernističkih ideja, koje su ovdje kombinovane sa art deco elementima da bi se kreirao prepoznatljiv karakter moderne.

Posebnu vrijednost tom objektu daje činjenica da su oblik i hromatska obrada pročelja originalni, s obzirom da nikada nisu vršeni konzervatorsko-restauratorski ili radovi redovnog održavanja fasada, a originalno pročelje je veoma dobro očuvano. Slično je sa enterijerom objekta, koji je dobrim dijelom originalan i očuvan.

U unutrašnjem dvorištu nalazi se objekat u kojem se nalazila prodavnica pića, čiji su originalni oblik i vanjski gabariti sačuvani.

Opis uredi

Kuća je simetrična cjelina pravougaone tlocrtne dimenzije 10,50 m x 15,44 m, sa vidljivo naglašenim horizontalnim elementima. Spratnost objekta iznosi P+2+potkrovlje, a u sklopu objekta se nalazi i podrumski prostor. Visina objekta, do krovnog sljemena iznosi 16,50 m. Kompoziciono, osim u prizemnom dijelu, predstavlja potpuno simetričnu cjelinu.

Prizemlje, podrum i prvi sprat imaju poslovnu namjenu, dok prostor na drugom spratu ima stambenu funkciju.

Historijska građevina kuća Damić nalazi se u vrlo dobrom konstruktivnom stanju, bez obzira na nedovoljno provođenje mjera redovnog održavanja.

Literatura uredi

  • Nedžad Kurto - Sarajevo 1492-1992, Oko, Sarajevo.
  • Predrag Milošević - Arhitektura u kraljevini Jugoslaviji (Sarajevo 1918-1941), „Prosvjeta“, Foča.

Reference uredi

  1. „Kuća Damić u Sarajevu”. kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 9. 2016. 

Vanjski linkovi uredi