Otvori glavni meni
Doktor Mladen
Režija Midhat Mutapdžić
Scenario Rade Bašić
Uloge Ljuba Tadić
Pavle Vuisić
Ljubiša Samardžić
Muzika Bojan Adamič
Montaža Mirjana Mitić
Katarina Stojanović
Studio Studio film
Datum(i) premijere
1975 (1975)
Trajanje 102 min.
Zemlja  Jugoslavija
Jezik srpskohrvatski

Doktor Mladen je jugoslovenski ratno-biografski film snimljen 1975.. godine u režiji Midhata Mutapdžića. Napravljen je po scenariju partizanskog vođe i narodnog heroja Radeta Bašića, a glavni lik, koga tumači Ljuba Tadić, je njegov suborac Mladen Stojanović, legendarni vođa partizana na Kozari.

Sadržaj filmaUredi

Doktor Mladen Stojanović lekar iz Prijedora, vođa pobunjenika na Kozari. Privukao je sebi i priličan broj seljaka iz okolnih mesta. Nakon pobede nad neprijateljima na Mrakovici 1941. godine, postaje heroj stanovništva. Organizovao je oružanu snagu od više hiljada ljudi. Kao najopasniji vođa, koji predvodi najveću i najjaču grupu, vrlo inteligentno i oprezno, trn je u oku okupatora.

O filmuUredi

Film je snimljen u znak sećanja na legendarnog doktora Mladena Stojanovića, organizatora ustanka na Kozari i narodnog heroja. Scenario za film napisao je Rade Bašić, general JNA i jedan od saboraca doktora Mladena. On je 1969. godine bio autor i istoimene knjige o životu doktora Mladena, koja je u velikoj meri poslužila kao podloga za scenario.

Iako je inspiracija za film bila stvarna ličnost i stvarni istorijski događaji, radnja filma je znatno izmenjena. Pored doktora Mladena, koga tumači Ljuba Tadić, u filmu se pojavljuje još nekoliko likova, koji su za podlogu imali stvarne likove. Lik Radovana Tadića, koga tumači Pavle Vuisić, inspirisan je Radom Radićem, najpre partizanom, a potom četnikom, koji je bio organizator ubistva doktora Mladena. Lik Staniše, koga tumači Ljubiša Samardžić, nastao je po uzoru na jednog od prvih kozaračkih partizana Vaskrsiju Marića, koji je poginuo avgusta 1941. godine. Takođe, u filmu se pojavljuje i likovi — Danica, koju tumači Vlasta Knezović i Omer, koga tumači Zvonimir Črnko. Inspiracija za ove likove bili su stvarne ličnosti — doktorka Danica Perović, koja je brinula o ranjenom doktoru Mladenu i Osman Karabegović, prvi politički komesar kozaračkih partizana.

NagradeUredi

Film je bio prikazan na XXII Festivalu jugoslovenskog filma u Puli, od 26. jula do 2. avgusta 1975. godine, gde je dobio nekoliko nagrada:

  • Zlatnu arenu za glavnu mušku ulogu — Ljuba Tadić
  • Zlatna arena za sporednu mušku ulogu — Ljubiša Samardžić
  • Srebrnu arenu za scenario — Rade Bašić[1]

UlogeUredi

ReferenceUredi

Spoljašnje vezeUredi