Disciplina kičme

Disciplina kičme (ili Disciplin A Kitschme), rok grupa osnovana krajem 1981. godine. Osnovao ju je basista Dušan Kojić - Koja neposredno nakon raspada novotalasne grupe Šarlo Akrobata. Osnovao ju je sa sa bubnjarom Nenadom Krasavcem - Keletom (dotadašnjim menadžerom „Šarla“, pre toga u sastavu „Urbana gerila“).

Disciplina kičme
Disciplina kičme 2007. godine
Disciplina kičme 2007. godine
Podaci
MestoBeograd
ŽanrPank-fank
Fank-rok
Alternativni rok
Drum and bass
Aktivni periodod 1981.
Vezani članciLimunovo Drvo
Šarlo Akrobata
Urbana gerila
Radnička kontrola
Klub Akademija
Izdavačka kućaPGP RTB
Helidon
Tom Tom Music
Babaroga Records
PGP RTS
Članovi
Dušan Kojić
Manja Đorđević
Miloš Velimir
Bivši članovi
Branislav Trivić
Dedža
Dušan Dejanović
Gofie Bebe
Jurij Novoselić
Nenad Krasavac
Peter Warren
Srđan Gulić
Srđan Marković
Srđan Todorović
Will Parker
Zoran Erkman
VebsajtZvanični Majspejs

Prva faza (do 1992.) Uredi

1981—1982. Uredi

 
Koja na koncertu u beogradskom SKC-u, 2000.

Prvi Kojin pomen grupe „Disciplina kičme“ je zabeležen u novembru 1981. u intervjuu za domaći muzički časopis „Džuboks“. Na prvoj probi grupe, pored Koje, svirao je kao drugi basista i Srđan „Đile“ Marković (pre toga u sastavima „Radnička kontrola“ i „UKT“), ali, Koja je odmah odlučio da grupa funkcioniše kao duo u minimalističkoj postavi bubanj + bas. Tokom 1982. godine došlo je do izmene bubnjara, jer je Kele otišao u vojsku, a za bubnjeve je seo, tada sedamnaestogodišnji, budući beogradski glumac Srđan Todorović - Žika.

1983—1986. Uredi

Nesvakidašnja postava i neobična muzika su vrlo teško nalazile put do izdavača. Debi album „Sviđa mi se da ti ne bude prijatno“ su odbile skoro sve izdavačke kuće, a konačno ga je sa zakašnjenjem objavila slovenačka diskografska kuća „Helidon“ početkom 1983. godine. LP je izašao u tiražu od 5001 primerka i brzo nestao sa tržišta. Deo materijala sa prve ploče Discipline kičme ujedno je predstavljao i deo neobjavljenog repertoara grupe Šarlo Akrobata: pesmu „Pečati“ je Šarlo Akrobata izveo uživo na „Rokenroleru“ RTB 1981. godine, a sačuvan je i neobjavljeni demo snimak Šarla sa pesmom „Mozak“. Za pesme „Ti znaš da tvoja soba ima četiri ugla“, „Uživaj“, „Zgodne kretnje“ i „Javno veselje“ se na osnovu stila takođe sumnja da su nastale u vreme grupe Šarlo Akrobata. Sa debi albuma pesma „Nemoj“ se jedina probila u medijima. Produkciju albuma su radili Koja, snimatelj Toni Jurij i Nebojša Antonijević (Partibrejkersi), potpisan kao Riki Rif. Kasetno izdanje albuma „Sviđa mi se da ti ne bude prijatno“ se pojavilo 1987. godine u izdanju privatne firme „Slovenija“ Borisa Furlana.

Sledeći projekat grupe bio je EP „Ja imam šarene oči“. Snimljen u septembru 1983. godine u studiju „Druga Maca“ u Beogradu, ovaj mini-album predstavljao je logičan nastavak debija u pogledu zvuka i produkcije. Jedina novina bila je duvačka sekcija u pojedinim numerama u vidu gostiju, ali je „Disciplina“ zadržala prepoznatljiv pank-fank stil ustanovljen na debi ploči. EP „Ja imam šarene oči“ predstavljao je još veći izazov u diskografskom smislu, kada se konačno pojavio u prodaji sa dve godine zakašnjenja, 1985. godine, u izdanju slovenačke privatne kuće „Dokumentarna“ i uz finansijsku pomoć časopisa Rok. Tiraž je ponovo bio mali, a jedina numera koja se vrtela po medijima je bila pesma „Novac neće doći“.

1987—1992. Uredi

Suočen sa velikim čekanjima, niskim tiražima i problemom golog preživljavanja na osnovu sopstvene muzike, Koja se u vreme objavljivanja EP-a „Dečja pesma“ odlučio za radikalne izmene u zvuku i imidžu grupe. Uzevši za sebe pseudonim Zeleni Zub, Koja je napustio dotadašnji stil i minimalističku postavu u vidu dueta i, uvodeći duvačku sekciju u grupu, preusmerio Disciplinu kičme u novi pravac, koji se može okarakterisati kao mešavina fanka i repa uz veliku dozu humora. Ovom izmenom završena je prva faza rada grupe i započeto novo poglavlje, koje će trajati sve do Kojinog odlaska u London u januaru 1992. godine. U ovakvoj postavi, „Disciplina“ je postala prava scenska atrakcija, a album „Zeleni Zub na planeti dosade“ je doneo grupi prvu popularnost van uskih krugova okorelih obožavalaca.

Londonski dani Uredi

 
Gofi Bebe, pevačica Disciplin-A-Kitschme

Koja je u Londonu naziv grupe transkribovao u „Disciplin-A-Kitschme“ i pokušao da se probije na svetskoj muzičkoj sceni. Okupio je trio (bubanj, bas i glas) sa kojim je uskoro snimio tri albuma, ali nijedan od njih nije postigao zapažen uspeh van Srbije.

Povratak u Srbiju Uredi

Koja i londonska postava došli su u Beograd 1996. Tu su održali nekoliko povratničkih koncerata, promovišući album „I See Myself On CCTV“, a publika ih je dobro primila.

Godine 1999, beogradska izdavačka kuća Tom Tom Music je na jednom kompakt-disku objavila album „Sviđa mi se da ti ne bude prijatno“ i ER „Ja imam šarene oči“, dodavši kao bonus pet do tada neobjavljenih snimaka sa koncerta u Zagrebu iz 1982. godine. Ovaj kompilacijski disk („Ove ruke nisu male...1“) zaokružuje i predstavlja prvu fazu rada grupe u celosti.

Diskografija Uredi

Albumi Uredi

Singlovi i EP (mini albumi) Uredi

  • Ja imam šarene oči, Dokumentarna, 1985.
  • Dečja pesma, PGP RTB, 1987.
  • Buka u modi / Buka u modi (remiks), PGP RTB, 1990.
  • Have You Ever Heard Of Any Other Rhythm?, Babaroga Records, 1996. - kao londonska Disciplin A Kitschme
  • Do Not! / Oh Why?, Babaroga Records, 1997. - kao londonska Disciplin A Kitschme
  • Političari + Virusi, Tom Tom Music, 2005.

Kompilacije Uredi

  • Ove ruke nisu male... 1, Tom Tom Music, 1999.
  • Ove ruke nisu male... 2, Tom Tom Music, 2004.

Ostalo Uredi

Video izdanja Uredi

Vidi još Uredi

Literatura Uredi

Spoljašnje veze Uredi