Crna knjiga komunizma

Crna knjiga komunizma: Zločini, teror represija (francuski: Le Livre noir du communisme: Crimes, terreur, répression je knjiga grupe međunarodne grupe historičara na čelu sa Stephaneom Courtoisom u kojoj se detaljno dokumentiraju brojevi žrtava terora, represije i masovnih ubistava (uključujući genocide) koji su počinjeni pod komunističkim režimima u 20. vijeku. Knjiga je originalno objavljena u Francuskoj, da bi potom bila objavljena u nizu država, uključujući i Hrvatsku 1999. godine. Glavna je teza autora da je komunizam po svojoj prirodi totalitarna ideologija, a da je u svojoj praksi značajno nadmašio fašizam i nacizam po razmjerima zločina i broju žrtava.

Crna knjiga komunizma
Naslovna strana prvog izdanja
Autor(i)Stéphane Courtois (ur.)
Nicolas Werth
Jean-Louis Panné
Andrzej Paczkowski
Karel Bartosek
Jean-Louis Margolin
Ehrhart Neubert*
Joachim Gauck*
(*njemačko izdanje)
Originalni naslovThe Black Book of Communism
Naslov prijevodaLe Livre noir du communisme
Država Francuska
Jezikfrancuski
Tematikakomunizam, totalitarizam
Žanr(ovi)historija
IzdavačÉditions Robert Laffont
Stranica912
ISBN978-0-674-07608-2

Knjiga je izazvala veliku pažnju i različite reakcije, od oduševljenja i prihvaćanja kao konačni sud o komunizmu, do žestokog osporavanja i tvrdnji da predstavlja ništa drugo do antikomunistički pamflet. Recenzije u masovnim medijima i popularnim publikacijama bile su pretežno pozitivne, dok su akademski tiskovi i specijalističke recenzije bile kritičnije ili mješovite zbog povijesnih netočnosti i manipulacije brojevima, u težnji da konačna brojka premaši 100 miliona. Često se navodi kako je Rezolucija Vijeća Europe 1481/2006 bila temeljena upravo na navodima Crne knjige komunizma.

Tri su se glavna urednika knjige javno disasocirala od Courtoisovih izjava na početku knjige i njegovih rezultata zbog opsjednutosti s postignućem velike okrugle brojke od 100 miliona, kao rezultat "aljkavog i pristranog proučavanja", inflacije brojeva koje su daleko nadmašile njihove vlastite figure, ubrajanja nacista i nezačete djece u doba smanjene stope plodnosti kao žrtava komunizma. Okrivili su ga za preuveličavanje broja umrlih u određenim zemljama i odbacili usporedbu komunizma sa nacizmom.

Broj žrtava komunizma, prema Crnoj knjizi komunizma uredi

Crna knjiga navodi sljedeće procjene o broju ljudi ubijenih od strane komunističke vladavine u navedenim zemljama:

Povezano uredi

Vanjske veze uredi