Rezolucija Vijeća Europe 1481/2006

Rezolucija Vijeća Europe 1481 (2006) o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima (engl. Resolution 1481 (2006) Need for international condemnation of crimes of totalitarian communist regimes) izdana 25. 1. 2006. u Strasbourgu od parlamentarne skupštine u Vijeća Europe snažno osuđuje zločine totalitarnih komunističkih režima. Malen broj prisutnih zastupnika su osudili zločine, ali su odbacili preporuke vladama kako to učiniti.

Tekst rezolucije uredi

U svekupno 14 točaka rezolucija govori o totalitarnim komunističkim državama koje su kršila ljudska prava i žaljenju što komunistički lideri nisu odgovarali na sudu kao što su to odgovarali nacisti 1945. godine. Parlament u rezoluciji također žali što su na vlasti u nekim evropskim državama još uvek komunističke stranke koje nisu izrazile žaljenje zbog svojih zločina i također po rečima rezolucije žali što stanovnici bivših komunističkih država nisu svesni komunističkih zločina.

Rezultati glasanja za rezoluciju uredi

U skladu s takvom definicijom rezolucije i vremenom kada je ona dana na glasovanje samom glasovanju nije pristupilo niti 50 % zastupnika u parlamentu.

Rezultat glasovanja je bio sledeći:

  • 99 zastupnika je glasovalo u korist rezolucije 1481
  • 42 zastupnika su glasovala protiv rezolucije 1481
  • 12 zastupnika se suzdržalo od glasovanja.
  • 164 zastupnika nisu pristupila glasovanju.

Povezano uredi

Vanjski linkovi uredi