Crkva Sveti Kliment i Pantelejmon

Crkva Sveti Kliment i Pantelejmon (makedonski: Свети Климент и Пантелејмон) je crkva u Ohridu, Makedonija na brdu Plaošnik. To je replika stare crkve izgrađene na istom mjestu na kojoj ju je podigao sv. Kliment Ohridski 863, koji je u njoj pokopan 916.

Crkva Sveti Kliment i Pantelejmon
{{{opis_slike}}}
Prijašnja imena Manastir sv. Pantelejmon
Lokacija brdo Plaošnik, Ohrid,  Makedonija
Koordinate 40° 54′ 50″ S, 20° 44′ 42″ I
Arhitekt sv. Kliment Ohridski
Godine izgradnje 863
Renoviran 12. st. - 13. st - 14. st.-2000
Srušen 14. st. - 16. st.
Religija Pravoslavlje
Patron sv. Pantelejmon
Arhitektonski stil Bizantska umjetnost
Materijal kamen, cigla

Izgradnja crkve sv. Pantelejmon i osnivanje istoimenog manastira pripisuje se sv. Klimentu Ohridskom, učeniku Ćirila i Metoda koji je u manastiru podučavao prve monahe glagoljicu da njome napišu prvu Bibliju na staroslavenskom jeziku. Tako da je manastir sv Pantelejmon bio na neki način prvi slavenski univerzitet.

HistorijaUredi

 
Pogled na crkvu sv. Kliment i Pantelejmon i arheološko nalazište Pleošnik

U 15. st. su Turci pretvorili crkvu u džamija, početkom 16. st. dozvolili su obnovu kršćanskih vjerskih objekata pa tako i crkve sv. Pantelejmona, ali su je na kraju 16. st. i početku 17. st. srušili i na njenom mjestu podigli džamiju "Sultan Mohamed" (Imaret), ostatci te džamije i danas su vidljivi[1]

Rekonstrukcija i arheološka iskapanjaUredi

 
Arheološka iskapanja na brdu Plaošnik u decembru 2007

Narodno predanje da se na brdu Plaošnik nalazila stara Klimentova crkva i njegova grobnica, potvrđeno je za prvih arheoloških iskapanja koje je vodio prof. Dimče Koco 1943.[2], on je otkrio temelje Klimentove crkve i njegovu grobnicu. Ta trolisna crkva (tlocrt u obliku djeteline) sa svim odlikama bizantske crkvene arhitekture 9. st. bila je izgrađena na temeljima puno veće ranokršćanske bazilike. Klimentova crkva obnavljana je u 12. st. i 13. st, kasnije su joj dograđene kapele a u 14. st. dograđen joj je narteks i zvonik. Nakon tog su provedena puno temeljitija arheološka iskapanja 1965. [3] na osnovu njih dobijena je jasnija slika o izgledu orginalne crkve sv. Klimenta, pa se počelo razmišljati o potpunoj rekonstrukciji orginalne crkve iz 863. Radovi su započeli 8. decembra 2000. trajali su do 10. augusta 2002.[4]. Obnovljen je i zvonik s desne strane crkve.

Za novih arheoloških iskapanja na Plaošniku, je pronađen trezor 10. oktobra 2007. sa 2 383 venecijanskih kovanica, taj nalaz potvrdio je teze da su Ohrid i Venecija imali dobre trgovačke odnose za srednjeg vijeka.[5] Na nalazištu Plaošnik ima puno objekata, starog manastira i još starih objekata iz rimskog doba, koji se još istražuju i iskapaju.

IzvoriUredi

  1. Official site of Ohrid St. Clement's monastery "St. Pantheleimon"
  2. 360° Македонија - Плаошник
  3. St. Clement's monastery "St. Pantheleimon" (pristupljeno 7. 01. 2011.)
  4. Journey to Macedonia Part II: St. Clement of Ohrid, Fr Samuel, December, 2006
  5. Culture Republic of Macedonia Archaeology – Depot with Venetian Silver Coins Excavated, Večer (Skopje), 10.10. 2007

Vanjske vezeUredi