Cavallino-Treporti

Cavallino-Treporti je venecijanska općina od 12.897 stanovnika.[1]

Cavallino-Treporti
Cavallino-Treporti
Država  Italija
Stanovništvo 12.897
Površina 44 km²
Cavallino-Treporti na karti Venecijanske lagune
Cavallino-Treporti
Cavallino-Treporti
Cavallino-Treporti na karti Venecijanske lagune

GeografijaUredi

Cavallino-Treporti leži na poluotoku tj. pješčanoj sprudi Cavallino koji zatvara Venecijansku lagunu od Jadrana. Rijeka Sile, koja tu ima ušće, tvori sjeveroistočnu granicu sa susjednom općinom Jesolo. Općina Cavallino-Treporti ima nekoliko kvartova: Cavallino, Lio Grando, Lio Piccolo, Ca' Ballarin, Ca' di Valle, Ca' Pasquali, Ca' Savio, Treporti, Ca' Vio, Mesole, Saccagnana i Punta Sabbioni.

HistorijaUredi

Ime za poluotok Cavallino (konj) govori jasno da je nekoć ovaj kraj korišten za uzgoj konja iz obližnje Venecije. Područje je cvjetalo za vrijeme rimske vladavine, a dokaz za to su pronađeni podni mozaici iz vile pronađene na lokalitetu Lio Piccolo. Kraj je prosperirao i za ranog srednjeg vijeka kada su u sjevernom dijelu lagune također prosperirali gradovi Torcello, Ammiana i Costanziaca. Nakon uspona Venecije, kraj je pao u njenu sjenu, a vremenom je postao i malaričan odnosno slabo naseljen u kasnijim vjekovima. Oporavku kraja doprinjelo je prokopavanje kanala i isušivanje močvarnog zemljišta. Nakon pada Mletačke Republike i osnivanja općina, Cavallino Treporti potpao je pod Burano i slijedio je njegovu sudbinu, dok je kasnije pripojen Veneciji (1923), ukinućem općine Burano. Nova općina Cavallino Treporti osnovana je 29. marta 1999 nakon provedenog referenduma.

PrivredaUredi

Privreda grada temelji se uglavnom na ljetnom turizmu. Po broju noćenja (gotovo 6 milijuna godišnje), Cavallino-Treporti je druga po veličini turističko-balnearna destinacija u Italiji.[2] Obala Cavallina je duga pješčana plaža, uz nju leži 30 kampova vrlo visoke kvalitete u koje rado dolaze turisti iz sjeverne Evrope (Njemačka, Austrija i posebno Danska). Cavallino-Treporti ima relativno mali broj hotela i to uglavnom omanjih kapaciteta. Početkom 21. vijeka izgrađeno je dosta vikendica i apartmana za iznajmljivanje.

IzvoriUredi

  1. Fonte: ISTAT - Bilancio demografico al 31/05/2008 [1]
  2. Fonte: Sito ufficiale del Comune [2]

Vanjske vezeUredi