Kamp (engleski: campsite, njemački: campingplatz, od latinskog campus = polje, ravnica[1]) je prostor namjenjen za kampiranje, u kom posjetioci mogu postaviti svoje šatore, automobile, kamp prikolice ili mobilnekuće. [1]

Kamp
Campo
Izgled tipičnog autokampa
Izgled tipičnog autokampa
Izgled tipičnog autokampa

Istorija uredi

Glavni članak: kampiranje

Historija modernih kampova usko je vezana uz kampiranje i masovnu automobilizaciju nakon Drugog svjetskog rata.

Prve kampove osnivala su turistička društva, naselja, gradovi, nacionalni parkovi i rezervati prirode. Oni su nudili svojim prvim gostima, smještaj gotovo zabadava. Ti prvi kampovi bili su vrlo skromni, gostima su nudili prostor za postavu šatora, sanitarni čvor, koji je često puta bio - čista improvizacija najobičnija septička jama sa nešto vode (u ograničenim količinama). Električna struja, nije bila uvjet, i mnogi je kampovi uopće nisu imali. Kako je rastao standard i opća urbanizacija od 1960-ih naovamo rastao je i standard koji su kampovi počeli nuditi svojim gostima, ali i cijene kampiranja. Vremenom su oni postali unosan posao, pa su ih osnivali i gradili raznorazni investitori, ipak najčešće hotelsko-turistička naselja i ugostitelji. Kako je rastao standard koji su oni nudili svojim posjetiteljima, rasla je i njihova gradacija - ona danas najčešće ima pet stupnjeva (slično kao i kod hotela) koja ovisi o njihovoj opremljenosti.

Oni najluksuzniji kampovi sa pet zvijezdica, imaju restorane, bazene, sportske terene, igraonice za djecu, noćne barove i još sijaset sitnica koje pružaju svojim posjetiocima. Dok s druge strane oni najednostavniji od jedne zvijezdice, imaju samo sanitarne čvorove, vodu, struju i recepciju.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 Camp (engleski). Merriam-Webster. Pristupljeno 23. 11. 2013. 

Vanjske veze uredi