BK televizija

BK televizija (takođe poznata kao Televizija Braća Karić ili BK Telekom) osnovana je 5. decembra 1994. godine. Srž programa BK televizije bio je informativni program. Na pet minuta do punog sata bile su emitovane emisije "Naslovi" i "Telefakt". Osim njih, popularne političke emisije bile su "Suočavanje", "Klopka" i "Nije srpski ćutati".

Zabavni program je takođe bio važna komponenta BK televizije. Emitovani su razni kvizovi, od kojih su neki popularni širom sveta ("Želite li da postanete milioner?", "Najslabija karika"), pored kojih značajno mesto zauzima i autorski kviz "Zlatna žica". Još neke autorske emisije bile su "Eustahijeva truba", "Mala srpska čitanka", "Ekonomalija" i druge. Na ovoj televiziji emitovao se i jutarnji program "Budilnik"

BK televizija je jedna od televizija u Srbiji koja je često uvodila inovacije. Bilo je omogućeno uživo gledanje programa preko Interneta, kao i gledanje pojedinih emisija. To je bilo moguće pomoću posebnog programa, koji se nazivao BK Player. Takođe, vredi spomenuti da je BK TV jedna od prvih privatnih televizija u Srbiji koja je uvela teletekst i počela sa emitovanjem satelitskog programa, prvo za područje Evrope, severne Afrike i Bliskog Istoka (pomoću satelita Hotbird), a kasnije i za područje Australije i Severne Amerike.

Gašenje BK televizijeUredi

Dana 5. mајa 2006. godine, BK televizija je izgubila privremeno licencu za emitovanje TV programa na 30 dana, zbog navodne političke pristrasnosti. Sutradan, nešto posle ponoći, u prostorije BK televizije upala je policija i po nalogu prekinula emitovanje programa. Oko 11 časova istog dana, većina kablovskih operatera prekida distribuciju signala BK televizije. Uprkos zabrani, BK televizija nastavlja emitovanje programa putem satelita i organizuje proteste u Knez Mihailovoj ulici.

Na konkursu dodele nacionalnih frekvencija, RRA (Republička radiodifuzna agencija) nije dodelila frekvenciju preduzeću BK telekom. Računi ovog preduzeća su blokirani i BK više ne emituje zemaljskim putem.

BK televizija trenutno i dalje emituje svoj program putem satelita, međutim taj program nije ni približnog kvaliteta kao onaj ranije. Takođe, veliki broj novinara u toku 2006. napustio je televiziju, prešavši na televizije sa nacionalnom frekvencijom (npr. Dejan Pantelić danas vodi kviz "Visoki napon" na RTS-u).

Emitovanje putem internetaUredi

5. decembra 2011. godine, na godišnjicu osnivanja, BK Televizija ponovo je započela s emitovanjem programa. BK Televizija je startala na youtube kanalu informativnom emisijom Telefakt koju je vodio Miloš Jeremić. Najavljen je i skori start televizije u etru, tačnije od jeseni 2012. godine, kada bi ova televizija trebala početi s emitovanjem celodnevnog programa.

Poznati tv voditeljiUredi

TV voditelji koji su nekada radili na BK Televiziji: Aleksandar Stojanović, Miloš Milovanović, Slavko Beleslin, Vanja Bulić, Vladimir Mijaljević, Dragan Bujošević, Dejan Mileković, Milomir Marić i Ivan Zeljković, voditelj kviza "Želite li da postanete milioner?".

PovezanoUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi