Angkor je područje u Kambodži u kojemu je od 9. do 15. stoljeća bilo središte Khmerskog carstva (Riječ Angkor potječe iz Sanskritskog "nagara," u značenju "grad".)[1] Točnije, Angkorski period započinje godine 802. kada je kmerski hinduistički vladar Jayavarman II. proglasio sebe "jedinstvenim monarhom" i "bogom-kraljem" Kambodže, do 1431. godine kada su tajlandski osvajači opljačkali kmersku prijestolnicu natjeravši njegove stanovnike u izbjeglištvo južno od Phnom Penha.

Angkor
Svjetska baštinaUNESCO
Kambodža
Registriran:1992. (16. zasjedanje)
Vrsta:kulturno dobro
Mjerilo:iii, iv, vi
Ugroženost:1992. – 2004.
Referenca:UNESCO

Ruševine Angkora nalaze se u šumovitom i poljoprivrednom području sjeverno od velikog jezera Tonle Sapa i južno do brda Kulen, u blizini modernog grada Siem Reapa (13°24'N, 103°51'E). Broj hramova u Angkoru, bilo nedefiniranih gomila opeke u rižinim poljima do veličanstvenog hrama Angkor Wata (koji je najveći vjerski objekt na svijetu), prelazi brojku od 1000. Mnogi hramovi u Angkoru su obnovljeni i predstavljaju najznačajniju arhitekturu Kmera. Od 1992. godine nalazi se na UNESCOvom popisu Svjetske baštine. Broj posjetitelja u Angkoru se približava brojci od 2 milijuna godišnje.

Godine 2007. međunarodni tim istraživača uz pomoć satelitskih fotografija i drugih modernih tehnika, zaključili su kako je Angkor bio najveći predindustrijski grad na svijetu, koji se rasprostirao na urbanom području od 640 km². Najbliži rival u veličini bio je majanski grad Tikal u Gvatemali, koji se rasprostirao na samo 80 km².[2]

Arheološki lokaliteti uredi

 
Satelitski snimak područja Angkor iznad Velikog jezera (Tonlé Sap)
 
Angkor Wat
 
Vrata pobjede u Angkor Thomu
 
Otok u Zapadnom Barayu s hramom Zapadni Mebon

Na području Angkora nalaze se brojni značajni arheološki lokaliteti:

  • Ta Nei je budistički hram iz 12. stoljeća koji je izgradio kralj Jayavarman VII., u blizini sjeverozapadnog kuta Istočnog Baraya.
  • Ta Prohm
  • Ta Som
  • Ta Keo
  • Thommanon
  • Zapadni Baray je kvadratični vještački bazen, danas suh, iz 12. stoljeća koji se nalazi zapadno od utvrđenog Angkor Thoma. Imao je promjer 8 x 2,1 km i njegove ivice čine visoki zemljani nasipi, a u središtu mu se nalazi vještački otok s hramom Zapadni Mebon od kojega su ostale samo ruševine.

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. Higham, Civilizacija Angkora, str.4.
  2. BBC News, 14. kolovoza 2007.

Vanjske veze uredi