Ambalavao je grad na jugoistoku Madagaskara od 30 559 stanovnika [1] u Provinciji Fianarantsoa i Regiji Gornja Matsiatra (Haute Matsiatra), administrativni centar istoimenog Distinkta Ambalavao, koji se nalazi 56 km južno od Fianarantsoe.

Ambalavao
Glavna ulica u Ambalavau
Glavna ulica u Ambalavau
Glavna ulica u Ambalavau
Koordinate: 21°14′S 47°14′E / 21.233°S 47.233°E / -21.233; 47.233
Država  Madagaskar
Provincija Fianarantsoa
Regija Gornja Matsiatra (Haute Matsiatra)
Visina 1 380
Stanovništvo
 - Urbano područje 39 762 [1]
Vremenska zona DST (UTC+3)
Karta
Ambalavao na mapi Madagaskara
Ambalavao
Ambalavao
Ambalavao na karti Madagaskara

Ambalavao je poznat po svojim tipičnim kućama sa velikim balkonima ukrašenim sa dekorativnim drvenim balustradama. U gradu živi najviše pripadnika malgaškog naroda Betsileo.

Historija uredi

Ambalavao i njegova okolica bila je poprište sukoba između plemena Betsileo i Bara i u 18. vijeku i Betsilea i Merina na početku 19. vijeka, u borbi za teritorije i prevlast. Kod mjesta Ambohimandroso (najstarije naselje u kraju) - kod stijene Ifandana - vojska Betsilea počinila je masovno samoubistvo, radije nego da se preda merinskoj vojsci kralja Radame I. [2] Danas je taj lokalitet ima značaj svetog mjesta za Betsileje.

Grad je počeo formirati od kraja 19. vijeka za vrijeme francuske kolonijalne uprave kada je Ambalavao odabran da postane administrativni centar distinkta, - tad su izgrađene prve veće građevine u mjestu (zgrade uprave, škola, bolnica), 1916. izgrađena je cesta do Antananariva.

 
Tipična građevina iz Ambalavaoa

Geografske i klimatske karakteristike uredi

Ambalavao se nalazi na rubu madagaskarske visoravni i južne obalne ravnice, u kojoj živi narod Betsileo. Grad leži u kotlini okruženoj planinama, od kojih je najveći granitni Masiv Andringitra sa vrhom Bobi (drugi po veličini u Madagaskaru sa svojih 2 658 m). Sedam kilometara južno od grada, nalaze se tri stijene, - zvane tri fratra koje zovu i vrata juga, one su dugo vremena bile orjentiri za avione.

Ambalavao ima mješavinu tropsko - umjereno kontinentalne klime s prosječnom temperaturom od 20 °C.

Transport i privreda uredi

Ambalavao je udaljen 456 km od glavnog grada Antananarivom, s kojim je povezan nacionalnom cestom br. 7, preko Fianarantsoe.

Ambalavao je grad u kome je većina aktivnosti vezana poljoprivredu i stočarstva. Francuzi su ostavili traga u vinogradarstvu, tako da je grad danas poznat po malim vinarijama, i vinogradima - Soavita [3] koji se prostiru u okolici.

Ambalavao ima jedan od najvećih sajmova žive stoke na otoku, na kojem se prodaje puno zebua. Grad je među Malgašanima odavno poznat po proizvodnji ručno rađenog papira - antaimoro, znanje izrade donijeli su arapski trgovci i doseljenici početkom 16. vijeka. Pulpu za papir rade od kore grmolike biljke avoha, u koju ubace osušene cvijetove za dekoraciju..

Na udaljenosti od 47 km nalazi se Nacionalni park Andringitra, sa brojnim planinarskim stazama i špiljama, a svega par kilometra južnije Park prirode Anja sa brojnim lemurima.

Povezano uredi

Bilješke uredi

Vanjske veze uredi