Andringitra

(Preusmjereno sa Masiv Andringitra)
Andringitra
Dio Madgaskarskog gorja
Pogled na granitne vrhove masiva Andringitre

Pogled na granitne vrhove masiva Andringitre
Dužina masiva: 100 km
Širina masiva: 60-80 km
Površina masiva: 311.6 km²
Najviši vrh: Bobi (2 658 m)
Zaštićene oblasti:
Država:  Madagaskar

Andringitra je granitni planinski masiv u proviciji Fianarantsoi na jugu Madagaskara.

Geografija i geologijaUredi

Masiv leži na geološki relativno stabilnom području, na čvrstom pretkambrijskom tlu, što je dokaz da se je masiv formirao za vrijeme nagle vulkanske aktivnosti. Planine u masivu prepune su oštrih grebena i šiljatih vrhova, kao i nekoliko vulkanskih formacija. Po čitavom masivu ima velikih područja ogromnih odrona i sipina, koja su se formirala tokom milijuna godina.

 
Karta sa pozicijom Masiva Andringitra

Granitni masiv je vidljivo svjedočanstvo madagaskarske geološke historije, kad se u razdoblju jure, otprilike oko 160 milijuna godina, Madagaskar odvojio od superkontinenta Gondvane i oko 120 milijuna godina došao na sadašnju poziciju u kojoj je slijedećih 80 milijuna godina, živio u izolaciji.[1]

Masiv se nalazi 100 km zapadno od Indijskog oceana i oko 120 km sjeverno od Jarčeve obratnice kod koordinata (Koordinate: 22°11′42″S 46°53′06″E / 22.19500°S 46.88500°E / -22.19500; 46.88500). Masiv leži po osi sjeverozapad-jugoistok, dužine oko 100 km i širine od 60 do 80 km. Visina mu je od 500 do 2600 m, ispresjecan je brojnim brdima, kotlinama i granitnim vrhuncima, od kojih su najviši Bobi (sa svojih 2658 m drugi vrh Madagaskara),[2] Bori (2630 m) i Ivohibe (2069 m) koji se nalazi izoliran na jugu masiva. Masiv Andringitra predstavlja klimatsku barijeru između vlažne i hladne oceanske struje s istoka te suhe i tople kontinentalne struje sa zapada.[1] Klimatske razlike između ljeta i zime (temperature i vlažnosti) i temperaturne razlike između dana i noći, su velike i najekstremnije na Madagaskaru. Sezona suša traje od juna do oktobra, za madagaskarske zime, kad minimalna temperatura noću može pasti i do minus 16 °C, na vrhuncima iznad 2500 m.[1] Nerijetko padne i snijeg, koji se zadrži samo dan-dva, na visinama ispod 2000 m.

Tokom novembra i decembra, prije sezone monsuna počinju puhati vrlo vrući vjetrovi sa zapada (iz Afrike), tad su po vrhovima česte grmljavine i oluje. U sezoni monsuna između decembra i aprila, prevladava vlažna oceanska klima sa vjetrovima sa istoka.[1] Količina oborina koje padnu smanjuje se od istoka ka zapadu.

Historija istraživanjaUredi

Masiv Andringitra je dobar dio historije Madagaskara služio kao utočište stanovnicima doline Betsileo, kad su ih napadali Sakalave i Merine. Francuski botaničar Henri Perrier de la Bâthie,prvi je sistematski istraživao masiv 1925. i na osnovu njegovih zapažanja i sugestija francuskakolonijalna uprava je 1927. izdvojila središnji dio masiva, površine 31 200 hektara, za rezervat prirode. Taj status je potvrđen i nakon stjecanja nezavisnosti 1966. godine, a 1999., rezervat je proglašen Nacionalnim parkom Andringitra.

Nacionalni park AndringitraUredi

Zbog njegovih dramatičnih vrhunaca, slapova, i neobičnih pejzaža, Andringitru često zovu najslikovitijim nacionalnim parkom Madagaskara.

Park je isto tako poznat po svojoj biološkoj raznolikosti, unutar parka živi 78 vrsta vodozemaca, 50 vrsta gmazova, 54 vrsta sisavaca, 108 vrsta ptica, i više od 1000 vrsti biljaka. Unutar parka leži izvor rijeke Zomandao sa svojim slapovima. Park se nalazi 47 km južno od grada Ambalavao i oko 120 km južno od Ranomafane.

Još i danas po Andringitri uglavnom lutaju nomadski pastiri, pripadnici naroda Bara i Betsileo sa svojim stadima u potrazi za dobrom ispašom.[1] U novije vrijeme, mnogi mladi Evropljani skloni pustolovnom turizmu posjećuju masiv, te se penju po stijenama i trče po njegovim bespućima.

IzvoriUredi

Eksterni linkoviUredi