Aleksandra Radović

Aleksandra Radović (Bogatić, 10. septembar 1974) je pevačica, kompozitor i tekstopisac i jedna od najpopularnijih pop pevačica u Srbiji. Njen album Žar ptica je bio najprodavaniji album u Srbiji i regionu tri meseca. Dobitnica je mnogih prestižnih nagrada, a takođe je jedna od retkih pevačica koja ima sopstvenu školu pevanja. Iz vanbračne zajednice sa Aleksandrom Zeremskim ima ćerku Ninu.

Aleksandra Radović

Pošalji fotografiju

Puno ime Aleksandra Radović
Datum rođenja 10. septembar 1974.
Mesto rođenja Bogatić (SFRJ)
Aktivni period 1997 – danas
Instrument vokal
Žanr pop, R&B
Izdavačka kuća Siti rekords
Zvaničan sajt aleksandraradovic.rs

Biografija i muzički počeci uredi

Rođena je 10. septembra 1974. godine u Bogatiću. Upisuje Nižu Muzičku školu u Bogatiću 1983. godine. Nižu muzičku školu završava u Šapcu 1989. godine. 1989. godine upisuje Srednju Muzičku školu ,,Mihajlo Vukdragović", takođe u Šapcu, gde uporedo završava tri odseka: teoretski i instrumentalni i pohađa treći odsek solo pevanje. Po završetku Srednje muzičke škole, 1993. godine upisuje Muzičku akademiju u Novom Sadu na kojoj je i diplomirala (odsek-muzička pedagogija). Ubrzo posle toga, 1997. godine počinje da radi kao studijski muzičar i u periodu od 1998-2002. godine snima razne džinglove i uvodne špice za emisije na RTV Pink.

Muzička karijera uredi

Uspeh i prvi studijski album uredi

Ubrzo posle toga, postaje jedan od najpoželjnijih i najtraženijih pratećih vokala na teritoriji tadašnje SCG. Pojavljuje se javno prvi put na Sunčanim skalama sa pesmom Bori se. Tri godine kasnije, na istom festivalu nastupa sa pesmom Kao so u moru. Ostavlja veliki utisak, i sa tom pesmom osvaja 2. mesto.

Prvi studijski album objavljuje samo dva meseca nakon nastupa na Sunčanim skalama. Na svom prvom albumu, ona je autor 6 kompozicija, a kao autor se oprobava i za druge izvođače. Album dobija odlične kritike, i izbija na sam vrh muzičke scene sa mnogobrojnim prestižnim nagradama. Sa albuma se izdvajaju pesme: Još danas, Ako nikada, Kažeš svejedno i Kao so u moru. Sa pesmom Karta za jug učestvuje na Budvanskom festivalu i osvaja drugo mesto i u toku od 2005.-2006. dobija nagradu za najbolji tekst i nagradu za jednu od 15 najslušajnijih pesama u 2005.

Dommino uredi

Prvi singl sa predstojećeg albuma pod nazivom Nisi moj, autora A. Milutinović biva objavljen još u aprilu i postaje hit i zauzima sam vrh top lista u Srbiji,Bosni ,Crnoj Gori. Drugi singl Zagrli me je objavljen u septembru. I ovaj singl postaje veoma popularan.

Drugi studijski album pod nazivom Dommino objavljen je 25.jula 2006. u izdanju Muzičke kuće Siti rekords. Album vrlo brzo postaje komercijalni uspeh. Sa albuma se izdvajaju pesme: Nisi moj (singl), Čuvam te, Ne verujem da me ne voliš i već pomenuta Karta za jug. U naredne dve godine usledile su nagrade kao što su: Pevačica godine, Pop album godine,Najbolja ženska interpretacija...

Prvi solistički koncert u Sava centru bio je održan 11. novembra 2007. Pesme koje su izvođene na koncertu su bile sa prva dva albuma, a gosti na koncertu su bili Jelena Tomašević i Sergej Ćetković. Posle ovog koncerta posetila je i druge veće gradove u Srbiji. Godinu dana kasnije, posetila je i gradove u Bosni na svojoj mini-turneji.

Žar ptica uredi

Godine 2009. objavljen je treći studijski album pod nazivom Žar ptica. Za ovaj album Aleksandra je izjavila da će pesme sa ovog albuma imati više R&B zvuk kao pesme Bijonse i Dženifer Hadson. Ubrzo posle objavljivanja, album je doživeo ogroman uspeh, postavši najprodavaniji album u Srbiji i regionu tri meseca. Sa albuma su se i izdvojile poznate pesme kao što su i: Bivši dragi (singl),Ni zadnji ni prvi, Otpiši sve bivše, Mirno more. Album je na kraju 2009. godine postao jedan od 3 najprodavanija albuma u 2009.

Kao promotivni singl izdata je pesma Nemoj, a kao drugi singl sa albuma je izdata pesma Bivši dragi koja je postala veliki hit i osvojila top pozicije na skoro svim Radio-top listama.

Aleksandra je objavila da će ići na turneju koja će posetiti oko 20 većih gradova u Srbiji, i koja će takođe obići i Makedoniju i Bosnu. Turneja je počela u Sava centru, a zbog velikog interesovanja objavljeno je da će biti 2 koncerta u istoimenoj dvorani. Time je Aleksandra Radović postala prvi ženski izvođač koji je održao 2 koncerta u Sava centru. Koncerti su bili planirani za 18. i 19. novembar ali su pomereni za 1. i 5. decembar zbog iznenadne smrti Patrijarha Pavla.

Platinum Collection , U inat prošlosti uredi

Prva kompilacija najvećih hitova Radovićeve pod nazivom Platinum Collection objavljena je 2010. godine pod izdavačkom kućom Siti rekords. Na albumu se nalazi 19 platinastih hitova sa njena 3 prethodna studijska albuma.

Krajem 2010. i početkom 2011. Radovićeva sarađuje sa beogradskim di-džejevima The BeatShakers i odlučuje da napravi nešto sasvim novo - klubski singl. Pesma je objavljena 2011. godine pod nazivom U inat prošlosti. Tekst je potpisala Aleksandra Radović, dok je muziku i aranžman uradio Boris Krstajić. Pesma je postala veoma popularna i predstavila je Radovićevu i u tom svetlu. Video-spot je objaljen na leto, u julu 2011.

Prvi glas Srbije i četvrti studijski album uredi

u 2012. godini objavljeno je da će pored Vlada Georgieva i Saše Miloševića Mareta, Aleksandra Radović biti novi član žirija muzičkog takmičenja Prvi glas Srbije na Prvoj srpskoj televiziji. Povodom toga Radovićeva je izjavila da je upravo ovo takmičenje odlična prilika za one koje traže svojih 5 minuta i da je to jedino muzičko takmičenje koje svima pruža šansu.

Kao uvertiru za novi, četvrti studijski album, objavila je dva singla. Prvi singl, Čuvaj moje srce, objavljen je na proleće 2012. godine i brzo je osvojio muzičku scenu i postao letnji hit. Pesma Ako pogaziš laž je poslužila kao drugi singl sa predstojećeg albuma i biva objavljena u kasnu jesen 2012.

Diskografija uredi

Studijski albumi uredi

Kompilacije uredi

Singlovi uredi

  • 2003: Kao so u moru , Još danas
  • 2004: Ako nikada, Nema te žene, Laž
  • 2005: Karta za jug
  • 2006: Nisi moj, Čuvam te
  • 2007: Sviraj
  • 2009: Nemoj, Bivši dragi
  • 2011: U inat prošlosti
  • 2012: Čuvaj moje srce, Ako pogaziš laž

Vanjske veze uredi