Aleksandar Binički

Aleksandar Binički
Biografske informacije
Rođenje 16. maj 1885.
Beograd, State Flag of Serbia (1882-1918).svg Kraljevina Srbija
Smrt 7. august 1963. (1963-08-07) (dob: 58)
Zagreb,  Jugoslavija
Pseudonim Aca Binički
Znamenite uloge
Mokra pustolovina

Aleksandar Aca Binički (* 16. maj 1885. Beograd), † 7. august 1963, Zagreb[1] ) bio je poznati zagrebački operetni i operni pjevač, kazališni i filmski glumac, redatelj i prevodilac srpskog porijekla, osobito popularan između dva svjetska rata.

BiografijaUredi

Prije stalnog angažmana u zagrebačkom HNK kao tenor-buffo, Binički se proslavio kao filmski redatelj i glumac, 1917. režirao je drugi hrvatski igrani film Matija Gubec, po scenariju Marije Jurić Zagorke[2], a 1918. glumio je u filmu Mokra pustolovina Arnošta Grunda. Aca Binički nije samo pjevao i glumio u HNK-u, već je bio je direktor operete HNK u Zagrebu, koji se od 1923. do 1929. služio dvoranom Streljane na Tuškancu (kasnije kino Sloboda, Tuškanac). Binički je bio spiritus movens međuratne operete, ne samo da je pjevao, već je režirao i prevodio libreta poznatih komada. Samo za dvoranu na Tuškancu režirao je trinaest dramskih djela i četrnaest opereta.[1] Između ostalog režirao je komediju Dobri vojnik Švejk Maxa Broda i Hansa Reimanna prema romanu Jaroslava Hašeka, u prijevodu Milana Begovića (1928.).[3]

Aleksandar Binički bavio se i prijevodima, tako je preveo operetu Franza Lehára - Das Land des Lächelns (Zemlja smiješka) za praizvedbu 31. marta 1933. u Zagrebu.[4] i opere Mignon, Madama Butterfly, Les Huguenots.

Aca Binički i laka muzikaUredi

Aleksandar Binički, zajedno sa tadašnjom suprugom Irma Polak, osnovao je 1920. Pick-bar kabaret na Jelačićevu trgu broj 6., u kojem su zajedno nastupali uz Vlahu Paljetka i druge zvijezde međuratnog kabareta. [5][6]

Nakon propasti Pik-bara, Binički je ponovno tridesetih osnovao novi Kabaret Dverce u Ilici 12 u kojem je nastupao do pred početak Drugog svjetskog rata. Kako se širila tehnička mogućnost širenja muzike (radio aparati) Aca Binički se počeo okretati i toj vrsti muzike, ne samo kao interpret već i kao prepodilac i tekstopisac, za Vlahu Paljetka napisao je pjesme; Od one divne noći i Fanita. Aca Binički prepjevao je i poznatu pjesmu Pokloni svoj mi foto Jare Beneša.[7] koju su nakon njega otpjevali i mnogi drugi pjevači. Od pjesama koje je on pjevao još i danas se može čuti - Moja je mala prodavačica koju je snimio davne 1932.

Poznatije kazališne režijeUredi

  • Adel i Mara, Pavle Hatz, HNK Zagreb, praizvedba 1. mart 1933.
  • Tri djevojčice - Marija Ružička Strozzi, HNK Zagreb

FilmografijaUredi

RedateljUredi

  • Matija Gubec, Croatia film k.d., 1917.[2]

GlumacUredi

  • Mokra pustolovina, Croatia film k.d., 1918.
  • Bakonja fra Brne, Jadran film, 1951. (kao Grga Balegan)

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi