Godina 54. (LIV) bila je redovna godina koja počinje u utorak u julijanskom kalendaru. U svoje vrijeme je bila poznata kao Godina konzulstva Sule ili Otona ili, rjeđe, godina 807. Ab urbe condita. Oznaka "54." za ovu godinu se koristi od ranog srednjeg vijeka, kada je kalendarska era Anno Domini u Evropi postala glavna metoda za imenovanje godina.

Milenijum: 1. milenijum
Vjekovi: 1. vijek pne.1. vijek2. vijek
Decenija: 20-e  30-e  40-e  – 50-e –  60-e  70-e  80-e
Godine: 51 52 535455 56 57
Klaudije
54. po kalendarima
Gregorijanski 54. (LIV)
Ab urbe condita 807.
Islamski 585 BH – 584 BH.
Iranski 568 BP – 567 BP.
Hebrejski 3814–3815.
Bizantski 5562–5563.
Koptski -230–-229.
Hindu kalendari
Vikram Samvat 109–110.
Shaka Samvat N/D
Kali Yuga 3155–3156.
Kineski
Kontinualno 2690–2691.
60 godina Yang Drvo Tigar
(od kineske Ng.)
Holocenski kalendar 10054.
p  r  u
Podrobnije: Kalendarska era


Događaji uredi

  • Judeja se dio po dio vraća pod vlast jevrejskog kralja Marka Julija Agripe, sina Agripe I (između 48 i 54).
  • Patrijarh Onesim nasljeđuje apostola Stahija kao biskup Bizanta (patrijarh Konstantinopola).
  • Pavle iz Tarza počinje svoju treću misiju.
  • 13.10.Rimski car Klaudije umire, po nekim pretpostavkama zahvaljujući trovanju od strane svoje supruge i nećake Agripine, te ga nasljeđuje Neron.
  • Apolos, kasniji Pavlov pomoćnik, je u Efezu preobraćen na kršćanstvo.
  • Neron započinje neuspjele pokušaje da zabrani gladijatorske igre.
  • Pod Neronom Rimsko Carstvo nastoji anektirati današnji Aden kako bi zaštitilo pomorske puteve između Aleksandrije i Azije.
  • Dva rimska centuriona su poslana južno od Egipta kako bi otkrila izvor Nila, a možda i buduće provincije. Po povratku sa ekspedicije oni javljaju kako je područje puno gradova, ali previše siromašno da bi se isplatio osvajački pohod.
  • Rimski vojskovođa Gnej Domicije Korbulon dolazi na Istok kako bi preuzeo dužnost guvernera Azije te sa sobom nosi tajne instrukcije od Nerona i njegovih ministara Seneke i Bura o tome da Armeniju mora ponovno pripojiti Rimskom Carstvu. Korbulon u Siriji, u gradu Kir vrši inspekciju X legije Fretensis, te otkriva kako su legionari demoralizirani "dugim mirom". Mnogi od vojnika su tako prodali svoje šljemove i štitove. Korbulon zbog toga u Siriji regrutira pomoćne jedinice te ih stacionira u graničnim tvrđavama, s izričitim Neronovim naređenjem da ne provociraju Parte.
  • U gradu Cezareja zbog lokalne uredbe kojima su ograničena građanska prava Jevreja izbijaju sukobi između Jevreja i pagana. Rimski garnizon, čije ljudstvo čine Sirijci, staje na stranu pagana. Nakon što su se Jevreji, naoružani toljagama i mačevima, okupili na gradskoj tržnici, guverner Judeje Antonije Feliks naređuje svojim trupama da ih rastjeraju silom. Nasilje se nastavlja i Antonije traži od Nerona da arbitira. Rimski car staje na stranu pagana te time Jevreje čini građanima drugog reda, a što će samo dodatno potpaliti bijes jevrejskog stanovništva.
  • zima — Domicije Korbulon, nastojeći se pripremiti za rat, vodi svoje dvije legije (Legio VI Ferrata i Legio X) u planine Kapadokije i tamo postavlja logor. Potom vrši intenzivnu obuku, sa svakodnevnim marševima od dvadeset pet milja i vježbanjem oružja.
  • U Britaniji poglavica Venucije diže ustanak protiv svoje bivše supruge Kartimandue, pro-rimske kraljice Briganata. Guverner Aulo Didije joj šalje pomoć, i nakon nekoliko neodluučnih borbi legija pod Cezijem Nasikom tuče ustanike (približni datum – između 52. i 57).

Rođenja uredi

Smrti uredi