Legio VI Ferrata

Legio VI Ferrata (gvozdena) je bila jedna od legija rimske vojske koju je prvobitno regrutovao Cezar, sa galskih teritorija u podnožju Alpa, Venecije i Histrije, u avgustu 52. godine pne. Nadimak ferrata — „gvozdena“ — verovatno je dobila po metalnom oklopu koji su nosili njeni legionari. Kasnije je bila poznata i pod imenom Legio VI Ferrata Fidelis Constans. Njen simbol, kao i kod ostalih Cezarovih legija bio je bik. Takođe je nosila i simbol u obliku vučice koja doji Romulusa i Remusa.

Natpis

Istorija uredi

Prvo borbeno angažovanje ova legija je imala u Cezarovom ratu protiv Gala (58—51. Godine pne.), odnosno njihovog vođe Vercingetoriksa, koji je bio pod opsadom u utvrđenom mestu Alesija.

Čini se da je ova legija u rimskom građanskom ratu bila najmobilnija od svih. Borila se u Hispaniji u leto 49. godine pne. Početkom 48. godine pne. služila je u Dyrrhachiumu (Drač u današnjoj Albaniji), učestvovala u bici kod Pharsalusa (centralna Grčka), pratila Cezara u Aleksandriju i direktno doprinela pobedi u bici kod Zele (današnja Zila, u istočnoj Turskoj).

Tokom ovih vojnih kampanja Legio VI Ferrata hrabro se borila i pretrpela je velike gubitke pa je Cezar odlučio da je vrati u Italiju na određeno vreme. Nakon Cezarovog ubistva 44. godine pne., legiju je obnovio Marko Emilije Lepid, a zatim je predao pod komandu Marka Antonija. Nakon bitke protiv Kasija i Bruta jedan deo veterana se „penzionisao“ kod Beneventa u Italiji, a druge je Marko Antonije poveo na istok, u Judeju. Nakon što su pomogli kralju Herod u da osvoji vlast, legija je ostala stacionirana u Judeji.

U ratu između Marka Antonija i Oktavijana Avgusta Legio VI Ferrata je upućena u Grčku ali je u pomorskoj bici kod Akcija Marko Antonije poražen a Ferrata desetkovana. Jedan deo legionara se penzionisao u Bilisu, u Iliriku (današnja Valona, na jugu Albanije). Posle toga (ostatak) legije je upućen u Siriju, pa je legija i ostala na području bliskog istoka do kraja (oko 250. godine).

Izvori uredi

  • Livius.org Arhivirano 2015-04-24 na Wayback Machine-u
  • D. L. Kennedy, «Legio VI Ferrata: The Annexation and Early Garrison of Arabia», Harvard Studies in Classical Philology, Vol. 84, (1980), pp. 283-309.‏
  • D. Kennedy, H. Falahat, «Castra legionis, a building inscription for the legionary fortress at Udruh near Petra», Journal of Roman Archaeology, 2008, p. 150-169.

Eksterni linkovi uredi