28. slavonska divizija NOVJ

28. slavonska divizija NOVJ formirana je polovinom svibnja 1943. godine i tom prilikom dobila je naziv: "10. divizija NOV Hrvatske". U listopadu 1943. godine Vrhovni štab NOV i PO Jugoslavije preimenovao je u 28. diviziju NOV Jugoslavije. Glavni štab NOV i PO Hrvatske u siječnju 1944. godine proglasio je diviziju udarnom.

28. slavonska divizija NOVJ
Segment Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije
Jačina 1.670 boraca maja 1943, 8.500 vojnika i oficira maja 1945.
Formacija 17. slavonska brigada
21. slavonska brigada
25. slavonska (brodska) brigada
3. artiljerijska brigada Jugoslovenske armije
Komandanti
Komandant Vicko Antić Pepe
Angažman
Bitke Napad NOVJ na Ludbreg oktobra 1943.
Napad NOVJ na Koprivnicu novembra 1943.
Operacija Ludbreg II
Operacija Oluja
Beogradska operacija
Odlikovanja januara 1944. proglašena udarnom

Prilikom formiranja, u sastav ove divizije su ušle 17. slavonska i novoformirana 21. slavonska brigada. U veljači 1944. godine u sastav divizije ušla je 25. brodska brigada, a u travnju 1945. godine, pred početak završnih operacija za oslobođenje Jugoslavije, u njen sastav ušla je i 3. artiljerijska brigada Jugoslavenske armije.

U dvije godine rata, 28. divizija je vodila borbe u Slavoniji, sjeverozapadnoj Hrvatskoj, u Turopolju, srednjoj i istočnoj Bosni, sudjelovala je u borbama za oslobođenje Beograda, zatim u borbama kod Bijeljine i Brčkog, i u završnim operacijama za oslobođenje Jugoslavije. U sastavu Druge armije, 28. divizija je nastupala operativnim pravcem Doboj, Derventa, Bosanska Gradiška, Bosanska i Hrvatska Kostajnica, Petrinja, a završila je svoj ratni put u borbama za oslobođenje Zagreba, ulazeći u Zagreb preko savskog mosta 8. svibnja 1945. godine. Tijekom borbi u Slavoniji bila je u sastavu Šestog korpusa NOVJ, a tijekom prvog i drugog prodora u sjeverozapadnu Hrvatsku pod zapovjedništvom Druge operativne zone Hrvatske odnosno Desetog korpusa NOVJ. Nakon prelaska Save u kolovozu 1944., bila je potčinjena štabu Trećeg udarnog korpusa, a zatim tijekom Beogradske operacije štabu Dvanaestog korpusa. Nakon toga borila se u sjeveroistočnoj Bosni u sastavu Južne operativne grupe NOVJ, a zatim od 1. siječnja 1945. u sastavu Druge armije JA.


Literatura uredi