Čarlston za Ognjenku

Čarlston za Ognjenku (za strano tržište Charleston & Vendetta, a potom Tears for Sale) je visokobudžetni srpski blokbaster iz 2008. godine, koji je režirao Uroš Stojanović, a u kom glavne uloge tumače Sonja Kolačarić, Katarina Radivojević, Nenad Jezdić, Stefan Kapičić i Olivera Katarina. Trenutno nosi „titulu“ najskupljeg srpskog filma, sa budžetom od oko 4 000 000€[1] (iliti 6 miliona američkih dolara), kao i najgledanijeg filma 2008.

Čarlston za Ognjenku
Žanrtragedija
komedija
fantastika
drama
RežijaUroš Stojanović
ProdukcijaBatrić Nenezić
ScenarioUroš Stojanović
Aleksandar Radivojević
Batrić Nenezić
Stevan Koprivica
Srđan Dragojević
UlogeKatarina Radivojević
Sonja Kolačarić
Olivera Katarina
Stefan Kapičić
Nenad Jezdić
Danijela Vranješ
Danica Maksimović
MuzikaŠigeru Umebajaši
Premijera
30. 1. 2008 (2008-01-30)
Jeziksrpski
Trajanje95 minuta
DržavaSrbija
Kompanija
Budžet4 000 000 €[1]
Tehnička ekipa
KameraBojana Andrić
Dragan Đorđević
Nenad Vasić
MontažaIv Beloljak
Đorđe Marković
Dejan Urošević
Čarlston za Ognjenku na Internet Movie Database

Film je u srpsku kinematografiju doneo izvesne novine, među kojima je svakako značajna česta upotreba specijalnih efekata. U filmu je čak 40 minuta specijalnih efekata! Takođe, iskorišćeno je i oko 100 000 metara filmske trake, što je oko 5 puta više nego za prosečan srpski film.[2] Takođe, poseduje mnoge fantastične i magične elemente, pa je došlo i do poređenja sa ostvarenjima poput Gospodara Prstenova. Muziku je uradio proslavljeni filmski kompozitor Šigeru Umebajaši, dok je za promociju filma na inostranom tržištu interesovanje pokazao francuski režiser Lik Beson. Pažnju je privukao i prvim pojavljivanjem Olivere Katarine na filmu nakon više od 30 godina pauze u karijeri.[2]

Premijera je održana 30. januara 2008. godine u Sava centru. Sam film je naišao na mlake kritike, dok je reakcija publike bila mnogo bolja, i gledanost još uvek raste.

Istorija filma uredi

Zaplet uredi

Radnja filma započinje tragičnim opisom posleratne Srbije 20ih godina prošlog veka. Muško stanovništvo u Srbiji je bukvalno svedeno na manjinu nakon balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, što se najviše da osetiti u provinciji. U fikcionalnom selu Pokrp upoznajemo naše dve junakinje, Ognjenku (Sonja Kolačarić) i Malu Boginju (Katarina Radivojević), sestre koje nose titulu seoskih narikača, što prestavlja profitabilni zanat kojim se bave žene iz njegove porodice još od vremena njihove čukunbabe, koja je isplakala čitavo jezero, na kome ih i zatičemo prvi put. Takođe, upoznati smo i sa sudbinom poslednjih muškaraca koji su polako nestajali iz Pokrpa. Jedan od njih je, u pokušaju da spasi selo, „posadio“ i mine u svom vinogradu, ali bez crtanja mape, što je i dovelo do njegove smrti, ali i budućih smrti žena koje su tu ulazile. Vinograd je postao Minograd. Naime, žene su periodično izvlačile grančice, i ona sa najmanjom bi trebalo da bere grožđe, pa ako preživi - preživi.

Naše dve junakinje dobijaju mušteriju nakon posete Nade (Danijela Vranješ), koja je sledeća koja ide u Minograd, pa želi da unapred plati njihove usluge naricanja, čupanja kose i grebanja lica na sahrani, ali uz preddemonstraciju njihovih sposobnosti. U pokušaju da joj pokažu svoju tugu, sestre jedna drugoj prebacuju to što su baba-devojke, tj. što su već u dvadesetim, a nisu izgubile nevinost. Tada im Nada poručuje kako nije nevina, i kako je ona nevinost izgubila sa poslednjim pokrpskim muškarcem, deda Bisom. To u početku izaziva njihovo gađenje, ali kasnije, u svom očaju, odlučuju da i one po prvi put vode ljubav, pa makar i sa njim. Pre toga, žene odlaze u lokalnu kafanu, gde prisustvuju ritualu ispijanja rakije paukovače, od koje im se prikazuju duhovi njihovih mrtvih muškaraca, sa kojima plešu i grle se, uz ogromnu patnju što će opet otići. Nakon ispijanja paukovače, devojke se odlučuju na odlazak kod deda Bise, kako bi izgubile nevinost. Kada je to trebalo da se desi, Ognjenka svojim vriskom ubija starca, što dovodi do gneva ostalih pokrpskih žena, što rezultira stavljanjem Ognjenke i Male Boginje na javnu lomaču. Ipak, one uspevaju da se spasu tako što se zaklinju u dušu svoje bake da će dovesti muško u selo kroz tri dana. Tada se njihova baka Velika Boginja (Olivera Katarina) vaskrsava u vidu duha, i zajedno sa njima započinje potragu za muškarcima.

Putujući, one nailaze na neke muškarce, ali svi su oni već „zauzeti“ u svojim selima. Neprestano su izložene pritisku od strane svoje bake da požure, jer ne želi da ostane utvara. Stigavši u neku varoš, one upoznaju lokalne zabavljače, Dragoljuba Aleksića, Čoveka od čelika (Nenad Jezdić) i Arsenija, Kralja čarlstona (Stefan Kapičić). Euforija koja je vidljiva među ženama, a izazvana je njihovom pojavom, predstavlja pokazatelj o situaciji sličnoj pokrpskoj širom Srbije. One ih spašavaju, i zatim odvode put Pokrpa. Ipak, one se tokom puta zaljubljuju u njih, i nespremne da ih žrtvuju zarad drugih pokrpskih žena, odlučuju da svaka posebno krene za Beograd, zajedno sa svojim muškarcem: Ognjenka sa Dragoljubom u njegovom automobilu, a Mala Boginja sa Arsenijem u ukradenim pograbničkim kolima. Dok putuju, Velika Boginja nastavlja da ih opseda, pojavljujući se iz najezde leptira koji se formiraju u njeno telo. Pred sam dolazak u grad, ona odlučuje da ih ostavi u svojoj sreći, po cenu svoje duše. Predati strasti, Mala Boginja i Arsa vode ljubav u kolima, ali stigavši u grad, oni, kao i Ognjenka i Dragoljub, bivaju progonjeni utvarama, i još teže, grižom savesti, pa se na kraju odlučuju za povratak u Pokrp, zarad svoje bake i drugih žena.

Prva u Pokrp stiže Ognjenka, zadovoljna spasom svoje bake, kao i srećom svoje sestre i pokrpskih žena, ali beskrajno tužna što će izgubiti Dragoljuba. Tamo je on dočekan sa velikom pažnjom i počašću, i žene već počinju da se otimaju za njega. Zatim stiže i Mala Boginja, i videvši da je njena sestra već stigla u selo, govori Arseniju da ne izlazi, ali on to ne čini, već se pridružuje Dragoljubu i sestrama na slavlju organizovanom povodom dovoda muškaraca. Vođeni sujetom, Dragoljub i Arsenije ulaze u sukob, i odlučuju se na duel u kome će se videti ko je veće muško - i to kako drugačije, nego u krevetu. Pokrpske žene ovo sa radošću dočekuju, dok ozlojađene sestre odlučuju da ih napuste i sada same krenu u Beograd. Ipak, muškarci su se ubrzo pokajali zbog svoje ludosti, i shvativši da su i oni zaljubljeni, odlučuju da batale duel i krenu za njima, ali problem je pobeći od ostalih žena. Bežeći, Arsenije slučajno ulazi u Minograd. Znajući da mu nema povratka, Mala Boginja ulazi za njim, kako bi odigrali poslednji ples, ples smrti. Uz eksplozije mina, oni plešu čarlston sve dok i sami ne odlete u vazduh, zagrljeni. Ognjenka, i dalje razočarana u Dragoljuba, nakon sestrine tragične smrti, sama odlazi za Beograd.

Film se završava proslavom otvaranja palate Albanije koja je u filmu predimenzionirana, sa preko 200 spratova. Zabava se održava na samom vrhu, odakle Čovek od čelika treba da skoči, uz Ognjenku koja posmatra i čeka da i sama odigra svoj čarlston.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Katarina Radivojević Mala Boginja
Sonja Kolačarić Ognjenka
Olivera Katarina Velika Boginja
Stefan Kapičić Arsa - Kralj čarlstona
Nenad Jezdić Dragoljub - Čovek od čelika
Jovana Stipić Ratija
Nada Šargin mlada
Danica Maksimović Zagorka
Danijela Vranješ Nada
Radmila Tomović Zamna
Elizabeta Đorevska Mara Pijandura
Ana Bretšnajder čukunbaba
Zlatija Ocokoljić gradska udovica
Ana Maljević Vojnikuša
Marija Dakić Seoska Udovica

Snimanje uredi

Pored Srbije, film je sniman i u Francuskoj, kao i u Gibraltaru.

Kritike filma uredi

Na filmskom sajtu IMDb prosečna ocena je  ; muškarcima je prosečna ocena  , a ženama  .[3][n 1]

Gledanost i zarada uredi

Izvori uredi

Napomene uredi

  1. Stanje 4. januara 2010.

Spoljašnje veze uredi