Voterford
engl. Waterford, ir. Port Láirge

Znamenitosti Voterforda
Znamenitosti Voterforda

Grb

Zastava
Osnovni podaci
Država  Irska
Pokrajina Manster
Okrug Grad Voterford
Stanovništvo
Stanovništvo 45.748
Aglomeracija 49.213
Gustina stanovništva 1.100 st./km²
Položaj
Koordinate 52°15′24″N 7°07′45″W / 52.256667°N 7.129167°W / 52.256667; -7.129167
Nadmorska visina 15 m
Površina 41,6 km²
Voterford na karti Irske
Voterford
Voterford
Voterford na karti Irske
Ostali podaci
Pozivni broj +353 51
Registarska oznaka W
Veb-strana waterfordcity.ie


Koordinate: 52° 15′ 24" SGŠ, -7° -7′ -45" IGD

Voterford (engl. Waterford, ir. Port Láirge) je peti po veličini i značaju grad u Republici Irskoj i najvažniji grad na jugoistoku ostrva. Voterford je istovremeno i samostalni gradski okrug u okviru države, budući da ima zvanje velegrada.

Prirodni usloviUredi

Grad Voterford se nalazi u jugoistočnom delu irskog ostrva i Republike Irske i pripada pokrajini Manster, dok je preko reke Šur pokrajina Lenster. Grad je udaljen 165 kilometara južno od Dablina.

Reljef: Voterford je smešten u ravničarskom području, u krajnjem delu istoimenog Voterfordskog zaliva, na mestu ušća reke Šir u more. Nadmorska visina središnjeg dela grada je oko 15 metara.

Klima: Klima u Voterfordu je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima. Godišnja količina padavina je oko 530 mm/m², pa je kraj sušniji od ostatka države.

Vode: Voterford se nalazi u zaleđu Voterfordskog zaliva, dela Atlantskog okeana i jednog od najboljih prirodni luka na ostrvu. Grad se obrazovao na estuarskom ušću reke Šur u zaliv.

IstorijaUredi

Područje Voterforda bilo naseljeno već u vreme praistorije. Prvo naselje zabeleženo je u vreme vikinških osvajanja, 853. g. Dato naselje je osvojeno od strane engleskih Normana u 1170. g., što je bio uvod u njihovo zaposedanje Irske. Naselje je odmah dobilo gradska prava, pa je postalo značajno i brzo je napredovalo. U kasnom srednjem veku Voterford je bio po značaju drugi u Irskoj, odmah posle Dablina.

Tokom 16. i 17. veka Voterford je učestvovao u burnim vremenima oko borbi za vlast nad Engleskom. Ovo nije oštetilo gradsku privredu, pa je cvetala u 18. veku, posebno brodogradnja i proizvodnja stakla. Međutim, sunovrat privrede grada desio se sredinom 19. veka u vreme irske gladi.

Voterford je od 1921. g. u sastavu Republike Irske. Oporavak grada započeo je tek poslednjih decenija, kada je Voterford ponovo zabeležio nagli razvoj i rast.

StanovništvoUredi

Prema poslednjim procenama iz 2011. g. Voterford je imao oko 45 hiljada stanovnika u gradu i blizu 50 hiljada u široj gradskoj zoni., što je za dvostruko puta više nego pre jednog veka. Poslednjih godina broj stanovnika u gradu se naglo povećava.

PrivredaUredi

Voterford je bio tradicionalno industrijsko, lučko i trgovačko središte. Najvažnija industrija nekad je proizvodnja stakla i kristala i brodogradnja.

Poslednjih decenija gradska privreda se mahom zasniva na poslovanju, trgovini i uslugama. Takođe, poslednjih godina turizam postaje sve važnija delatnost u gradu.

Zbirka slikaUredi

Spoljašnje vezeUredi