Vlado Štefančić

Vlado Štefančić (Vukovar, 12. siječnja 1931. - 29. listopada 2017.), bio je hrvatski redatelj, radijski i televizijski voditelj, dramski glumac te u operatama i mjuziklima, pjevač i plesač, kazališni direktor.

Vlado Štefančić
Rođenje12 januar 1931
Vukovar
Smrt29 oktobar 2017
DržavljanstvoKraljevina Jugoslavija, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, Hrvatska
Zanimanjefilmski režiser

Životopis uredi

Vlado Štefančić, glumac i redatelj, autor gotovo 200 kazališnih predstava, 10.000 radio emisija i 2.000 TV emisija rođen je u Vukovaru 1931. godine. Štefančićeva obitelj seli se u Zagreb kada je Vlado bio star šest mjeseci ali se kasnije s obitelji često vraća u rodni grad na Dunavu.

Karijeru je započeo kao član dramskog studija Radio Zagreba 1949. godine, potom je od 1950. godine dramski i operetni glumac u Kazalištu "Komedija" u Zagrebu. Od 1965. do 1969. godine djeluje u zagrebačkom HNK-u gdje je do sedamdesetih godina prošloga stoljeća odigrao više od sedamdeset uloga. Od 1969. do 1978. godine direktor je Kazališta "Komedija" a isto tako jedan je od utemeljitelja "Zagrebačke škole mjuzikla".

Osnivač je i voditelj "Zagrebačkih ljetnih večeri" na Šalati. Inicijator je prvih dočeka Nove godine na Trgu Bana Jelačića, koje režira i nastupa kao voditelj. Autor, redatelj i voditelj je večernjih revija na Zrinjevcu pod nazivom: "Elegantni šarmantni Zagreb" a također autor je i redatelj događanja "Advent u srcu Zagreba".

Kazalište uredi

Štefančić u svojstvu direktora "Komedije" potiče i realizira prve hrvatske mjuzikle:

  • "Jalta, Jalta",
  • "Dundo Maroje 72",
  • "O’ Kaj",
  • prve domaće rock opere "Gubec-beg", "Grička vještica" kao i strane, "Čovjek iz Manche", "Jadnici" i "Guslač na krovu".

Idejni je autor Kazališta na vodi "Jarun fest". Redatelj je prvih predstava na jezeru "Noć u Veneciji", "Isus Krist Superstar" i "Kosa".

Radio i TV uredi

Književni rad uredi

  • Zabavljač: popabirčena zrnca i skice za životopisni slikopis glumca, pjevača, plesača, redatelja, direktora, audio glasa, TV lica s tisuća špica, Prometej d.o.o., Zagreb, 2007.

Nagrade i priznanja uredi

Dobitnik je velikog broja odličja i nagrada, između kojih su i dvije Nagrade grada Zagreba (1973. i 1994.) i Nagradu za životno djelo Hrvatskog glumišta (2000.).

Izvori uredi