Virginia Eliza Clemm Poe

Virginia Eliza Clemm Poe (née Clemm; Baltimore, MD, 15. kolovoza 1822.New York, NY, 30. siječnja 1847.) bila je supruga američkog pisca Edgara Allana Poea. Poe i Virginia bili su prvi rođaci, a javno su se vjenčali kada je Virginia imala 13, a Poe 26 godina. Biografi nisu u suglasju oko prirode njihovog odnosa. Iako je njihov brak bio pun ljubavi,[1] neki biografi sugeriraju da su imali odnos sličniji onome brata i sestre. U siječnju 1842. godine dobila je tuberkulozu, koja se postepeno pogoršavala tokom perioda od pet godina prije nego je na koncu preminula od posljedica iste u siječnju 1847. godine u obiteljskoj kolibi u Bronxu, New York.

Virginia Poe
Posthumni akvarel Virginije Poe iz 1847. godine, jedini poznati potvrđeni portret piščeve supruge
Rođen/aVirginia Eliza Clemm
15. kolovoza 1822.
Sjedinjene Američke Države Baltimore, MD, Sjedinjene Države
Umro/la30. siječnja 1847.
Sjedinjene Američke Države New York, NY, Sjedinjene Države
Uzrok smrtituberkuloza
PočivališteGroblje crkve Westminster
Sjedinjene Američke Države Baltimore, MD, Sjedinjene Države
DržavljanstvoSjedinjene Američke Države američko
Suprug/aEdgar Allan Poe
(v. 1836.; u. 1847.)
RoditeljiWilliam Clemm, Jr. (otac)
Maria Clemm Poe (majka)
RodbinaHenry Clemm (brat)
Virginia Maria Clemm (sestra)

Zbog nestalnog poslovnog života, Poe je nekoliko godina imao periode kada je živio s rodbinom, među kojom je bila i Virginia. Tako je bilo do njihova vjenčanja. Nakon istoga, par se često selio kako bi se prilagodio Poeovim poslovima, živeći u Baltimoreu, Philadelphiji i New Yorku. Nekoliko godina nakon vjenčanja, Poe je bio upleten u ljubavni skandal s pjesnikinjama Frances Sargent Osgood i Elizabeth F. Ellet, što je na koncu uvelike utjecalo na Virginiju i njezino zdravlje, toliko da je na samrti rekla kako je "gospođa E. Ellet bila njezin ubojica".[2] Virginia je preminula u dobi od 24 godine; pokopana je u grobnici obitelji Valentine, od koje je Poe iznajmljivao kolibu u Bronxu.[3] Poe je odbio pogledati mrtvo tijelo svoje supruge, kazavši kako je se želi prisjećati žive.[4] Nakon njezine smrti, Poe se sjetio kako nema nijedan portret svoje supruge te je naručio akvarel, za izradu kojeg je slikar morao koristiti Virginijino truplo; taj akvarel je jedini poznati potvrđeni portret Virginije Clemm Poe.

Godine 1885., njezini posmrtni ostaci premješteni su u novu grobnicu koju je Edgar Allan Poe dobio 1875. godine.

Bolest i kasnija smrt Virginije Clemm imali su značajan utjecaj na Poea, koji se odao alkoholu kako bi se nosio s gubitkom. Vjeruje se kako su njezini problemi s bolešću imali velik utjecaj na Poeova djela, u kojima se umiruće djevojke pojavljuju kao čest motiv, poput pjesama "Annabel Lee" i "Ligeia", ili poeme The Raven.

ReferenceUredi

 1. Iako nije bila pjesnikinja, Virginia je 14. veljače 1846. napisala ljubavni akrostih posvećen Poeu, u kojemu je pokazala svoju ljubav prema njemu:

  Ever with thee I wish to roam —
  Dearest my life is thine.
  Give me a cottage for my home
  And a rich old cypress vine,
  Removed from the world with its sin and care
  And the tattling of many tongues.
  Love alone shall guide us when we are there —
  Love shall heal my weakened lungs;
  And Oh, the tranquil hours we'll spend,
  Never wishing that others may see!
  Perfect ease we'll enjoy, without thinking to lend
  Ourselves to the world and its glee —
  Ever peaceful and blissful we'll be.

 2. Moss, 213–214
 3. Silverman, 327
 4. Phillips, 1203

LiteraturaUredi

 • Hoffman, Daniel. Poe Poe Poe Poe Poe Poe Poe. Baton Rouge: Louisiana State University Press, 1972. ISBN 0-8071-2321-8.
 • Krutch, Joseph Wood. Edgar Allan Poe: A Study in Genius. New York: Alfred A. Knopf, 1926.
 • Moss, Sidney P. Poe's Literary Battles: The Critic in the Context of His Literary Milieu. Southern Illinois University Press, 1969.
 • Meyers, Jeffrey. Edgar Allan Poe: His Life and Legacy. Cooper Square Press, 1992. ISBN 0-684-19370-1.
 • Oberholtzer, Ellis Paxson. The Literary History of Philadelphia. Philadelphia: George W. Jacobs & Co., 1906. ISBN 1-932109-45-5.
 • Phillips, Mary E. Edgar Allan Poe: The Man. Chicago: The John C. Winston Company, 1926.
 • Quinn, Arthur Hobson. Edgar Allan Poe: A Critical Biography. Baltimore: The Johns Hopkins University Press, 1998. ISBN 0-8018-5730-9
 • Silverman, Kenneth. Edgar A. Poe: Mournful and Never-ending Remembrance. New York: Harper Perennial, 1991. ISBN 0-06-092331-8.
 • Sova, Dawn B. Edgar Allan Poe A to Z: The Essential Reference to His Life and Work. New York: Checkmark Books, 2001. ISBN 978-0-8160-4161-9.

Vanjske vezeUredi