Virginia Eliza Clemm Poe

Virginia Eliza Clemm Poe (née Clemm; Baltimore, MD, 15. kolovoza 1822.New York, NY, 30. siječnja 1847.) bila je supruga američkog pisca Edgara Allana Poea. Poe i Virginia bili su prvi rođaci, a javno su se vjenčali kada je Virginia imala 13, a Poe 26 godina. Biografi nisu u suglasju oko prirode njihovog odnosa. Iako je njihov brak bio pun ljubavi,[1] neki biografi sugeriraju da su imali odnos sličniji onome brata i sestre. U siječnju 1842. godine dobila je tuberkulozu, koja se postepeno pogoršavala tokom perioda od pet godina prije nego je na koncu umrla od posljedica iste u siječnju 1847. godine u obiteljskoj kolibi u Bronxu, New York.

Virginia Poe
Posthumni akvarel Virginije Poe iz 1847. godine, jedini poznati potvrđeni portret piščeve supruge
RođenjeVirginia Eliza Clemm
15. kolovoza 1822.
Sjedinjene Američke Države Baltimore, MD, Sjedinjene Države
Smrt30. siječnja 1847.
Sjedinjene Američke Države New York, NY, Sjedinjene Države
Uzrok smrtituberkuloza
PočivališteGroblje crkve Westminster
Sjedinjene Američke Države Baltimore, MD, Sjedinjene Države
DržavljanstvoSjedinjene Američke Države američko
Suprug/aEdgar Allan Poe
(v. 1836.; u. 1847.)
RoditeljiWilliam Clemm, Jr. (otac)
Maria Clemm Poe (majka)
RodbinaHenry Clemm (brat)
Virginia Maria Clemm (sestra)

Zbog nestalnog poslovnog života, Poe je nekoliko godina imao periode kada je živio s rodbinom, među kojom je bila i Virginia. Tako je bilo do njihova vjenčanja. Nakon istoga, par se često selio kako bi se prilagodio Poeovim poslovima, živeći u Baltimoreu, Philadelphiji i New Yorku. Nekoliko godina nakon vjenčanja, Poe je bio upleten u ljubavni skandal s pjesnikinjama Frances Sargent Osgood i Elizabeth F. Ellet, što je na koncu uvelike utjecalo na Virginiju i njezino zdravlje, toliko da je na samrti rekla kako je "gospođa E. Ellet bila njezin ubojica".[2] Virginia je umrla u dobi od 24 godine; pokopana je u grobnici obitelji Valentine, od koje je Poe iznajmljivao kolibu u Bronxu.[3] Poe je odbio pogledati mrtvo tijelo svoje supruge, kazavši kako je se želi prisjećati žive.[4] Nakon njezine smrti, Poe se sjetio kako nema nijedan portret svoje supruge te je naručio akvarel, za izradu kojeg je slikar morao koristiti Virginijino truplo; taj akvarel je jedini poznati potvrđeni portret Virginije Clemm Poe.

Godine 1885., njezini posmrtni ostaci premješteni su u novu grobnicu koju je Edgar Allan Poe dobio 1875. godine.

Bolest i kasnija smrt Virginije Clemm imali su značajan utjecaj na Poea, koji se odao alkoholu kako bi se nosio s gubitkom. Vjeruje se kako su njezini problemi s bolešću imali velik utjecaj na Poeova djela, u kojima se umiruće djevojke pojavljuju kao čest motiv, poput pjesama "Annabel Lee" i "Ligeia", ili poeme The Raven.

Reference uredi

  1. Iako nije bila pjesnikinja, Virginia je 14. veljače 1846. napisala ljubavni akrostih posvećen Poeu, u kojemu je pokazala svoju ljubav prema njemu:

    Ever with thee I wish to roam —
    Dearest my life is thine.
    Give me a cottage for my home
    And a rich old cypress vine,
    Removed from the world with its sin and care
    And the tattling of many tongues.
    Love alone shall guide us when we are there —
    Love shall heal my weakened lungs;
    And Oh, the tranquil hours we'll spend,
    Never wishing that others may see!
    Perfect ease we'll enjoy, without thinking to lend
    Ourselves to the world and its glee —
    Ever peaceful and blissful we'll be.

  2. Moss, 213–214
  3. Silverman, 327
  4. Phillips, 1203

Literatura uredi

  • Hoffman, Daniel. Poe Poe Poe Poe Poe Poe Poe. Baton Rouge: Louisiana State University Press, 1972. ISBN 0-8071-2321-8.
  • Krutch, Joseph Wood. Edgar Allan Poe: A Study in Genius. New York: Alfred A. Knopf, 1926.
  • Moss, Sidney P. Poe's Literary Battles: The Critic in the Context of His Literary Milieu. Southern Illinois University Press, 1969.
  • Meyers, Jeffrey. Edgar Allan Poe: His Life and Legacy. Cooper Square Press, 1992. ISBN 0-684-19370-1.
  • Oberholtzer, Ellis Paxson. The Literary History of Philadelphia. Philadelphia: George W. Jacobs & Co., 1906. ISBN 1-932109-45-5.
  • Phillips, Mary E. Edgar Allan Poe: The Man. Chicago: The John C. Winston Company, 1926.
  • Quinn, Arthur Hobson. Edgar Allan Poe: A Critical Biography. Baltimore: The Johns Hopkins University Press, 1998. ISBN 0-8018-5730-9
  • Silverman, Kenneth. Edgar A. Poe: Mournful and Never-ending Remembrance. New York: Harper Perennial, 1991. ISBN 0-06-092331-8.
  • Sova, Dawn B. Edgar Allan Poe A to Z: The Essential Reference to His Life and Work. New York: Checkmark Books, 2001. ISBN 978-0-8160-4161-9.

Vanjske veze uredi