Vijetnamski jezik

Vijetnamski jezik, (ISO 639-3: vie Arhivirano 2009-08-25 na Wayback Machine-u; tiếng Việt, ili manje često Việt ngữ) je jezik formalno znan prije Francuske kolonizacije kao anamski (po francuskom protektoratu Annamu, vijetnamski An Nam), sa službenim i nacionalnim statusom u Vijetnamu. Materinski je jezik Vijetnamcima (người Việt ili người Kinh), koji čine oko 86% populacije u Vijetnamu, te oko tri milijuna Vijetnamaca, koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama. Govori se i kao drugi jezik kod nekih vijetnamskih etničkih grupa. Svrstava se u Austroazijsku grupu jezika, s mnogo govornika. Mnoštvo riječi iz jezika pripada kineskom jeziku, a neke su riječi čak uzete iz jezika kakvi se govore u Europi, najviše iz latinskog i grčkog, a izvorno se pišu pomoću kineskih znakova i pisma. Jezik se također rabi u Kambodži, Francuskoj, Australiji i Kanadi. 70-73 milijuna ljudi vijetnamski govori kao materinski, a kao strani ukupno 80 milijuna. Vijetnamski jezik danas koristi latinično pismo, s aditivnim dijakriticima i 5 tonova (bez nemarkiranog tona, vidi dolje), koji se dodatno koriste, i, osim toga, vijetnamski jezik trenutno nema službenog regulatora. Quốc Ngữ ("nacionalno pismo") je naziv za službeno pismo vijetnamskog jezika.

Vijetnamski jezik
tiếng Việt
Države govorenja Vijetnam
SAD
Kambodža
Francuska
Australija
Kanada
Regije govorenja Jugoistočna Azija
Broj govornika 70-73 milijuna (kao materinski jezik
80 milijuna (kao strani jezik)
Rang 13-17 (materinski jezik); s koreanskim, telugu, marati i tamilskim jezikom
Klasifikacija Austroazijski jezici
Mon-Khmer
Viet-muong
vijetnamski jezik
Službeni status
Služben u Vijetnam
Regulatori trenutno ne postoji službeni regulator
Jezični kôd
ISO 639-1 vi
ISO 639-2 vie
ISO 639-3 {{{iso3}}}
SIL vie
p  r  u

Kao i ostali nacionalni jezici etničkih grupa, vijetnamski jezik govori se službeno u Vijetnamu, ali i kod etničkih manjina. Govori se i izvan Vijetnama, najviše u SAD-u, gdje se nalazi više od milijuna govornika, ponajviše u Teksasu, Arkansasu, Louisiani i Kaliforniji. U Australiji se nalazi nešto preko 600.000 govornika.

Prema Ethnologueu, vijetnamski se također govori u Kini, Obali Bjelokosti, Finskoj, Njemačkoj, Laosu, Martiniku, u Nizozemskoj, Novoj Kaledoniji, Norveškoj, u Filipinima, Poljskoj, Rusiji, Danskoj, Švedskoj, Senegalu, Tajlandu, Ujedinjenom Kraljevstvu, Japanu, Koreji i Vanuatuu. Glasovi vijetnamskog jezika su:

a [a]

ă [a]

â [ʌ]

b [b]

c [k]

ch [c]

d [z], [j]

đ [d]

e [ɛ]

ê [e]

g [g/ɣ]

(gh [g/ɣ])

h [h]

i [i]

k [k]

kh [x]

l [l]

m [m]

n [n]

ng [ŋ]

(ngh [ŋ])

nh [ɲ]

o [ɔ]

ô [o]

ơ [ɤ]

p [p]

ph [f]

qu [kw]

r [z], [ɾ]

s [s], [ʂ]

t [t]

th [tʰ]

tr [tʂ], [tɾ]

u [u]

ư [ɯ]

v [v], [j]

x [s]

y [i]

Osim ovih glasova vijetnamske abecede, postoje još i tonovi (plus nemarkirani ton), kojih ima 6 (s nemarkiranim tonom), a to su á, à, ã, ả i ạ.

Vanjske veze uredi