Vanua Levu (izgovor: [βaˈnua ˈleβu]), ranije poznat kao Otok sandalovine (engleski: Sandalwood Island), drugi je najveći otok u sklopu arhipelaške države Fidži. Otok ima površinu od oko 5,500 km², ali osjetno manju populaciju (cca. 130,000) od Viti Levua, na kojem obitava gotovo 70% cjelokupne populacije Fidžija.

Vanua Levu
वानुआ लेवु
Podaci
Lokacija Tihi ocean
Arhipelag Vanua Levu
Koordinate 16°35′″S179°11′″E
Država  Fidži
Glavno naselje Labasa
Površina 5,587.1 km²
Najviši vrh Mount Nasorolevu (1,032 m)
Broj stanovnika cca. 130,000

Vanua Levu dio je iste fidžijske platforme, koja se nalazi na tektonski kompleksnom i seizmički aktivnom području između australske i pacifičke ploče. Najstarije stijene s otoka datiraju iz perioda miocena i pliocena, dok je većina visoravni iz tog perioda vulkanskog porijekla. Najviši vrh otoka je Mount Nasorolevu, koji je sa 1,032 m nadmorske visine četvrti najviši vrh na Fidžiju. Drugi dijelovi otoka nešto su mlađi te imaju drugačiji sastav stijena. Sam otok dug je 180 kilometara, a širok 50 kilometara; na jugoistoku se nalazi maleni poluotok kojeg okružuje Korsko more. Sam otok je okružen koraljnim grebenima. Zbog visoke pošumljenosti, dobar dio otoka postao je važno ornitološko područje, na kojemu obitavaju i neke ranjive i ugrožene vrste ptica.

Najveća naselja na otoku su Labasa i Savusavu. Iako ne uživa ugled susjednog Viti Levua, Vanua Levu je također značajno turističko središte.

Historijski, pretpostavlja se kako je Vanua Levu naseljen prije oko 3,100 godina. Prvi Europljanin koji je vidio otok bio je Abel Tasman, 1643. godine, a kasnije je pored otoka prošao i protjerani kapetan William Bligh, kojega je posada potjerala s broda nakon pobune. Britanski kapetan, James Wilson, istražio je otok 1797. godine. Početkom XIX. vijeka, otok je bio važan u iskorištavanju sandalovine, zbog čega je jedno vrijeme i nosio naziv Otok sandalovine.

Vanjske veze uredi