Viti Levu (izgovor: [ˈβitʃi ˈleβu]) je najveći otok u sklopu arhipelaške države Fidži. Na Viti Levuu se nalazi glavni grad Fidžija, Suva, kao i oko 70% ukupne populacije Fidžija.

Viti Levu
विटी लेव
Podaci
Lokacija Tihi ocean
Arhipelag Viti Levu
Koordinate 17°48′″S178°0′″E
Država  Fidži
Glavno naselje Suva
Površina 10,388 km²
Najviši vrh Mount Tomanivi (1,324 m)
Broj stanovnika cca. 600,000

Fidži se nalazi u tektonski vrlo kompleksnom području između australske i pacifičke ploče. Fidžijska platforma nalazi se na seizmički vrlo aktivnom području, čije su linije poznate kao fidžijska zona frakture (Fiji Fracture Zone, FFZ). U središtu te platforme nalazi se Viti Levu, čije najstarije stijene datiraju iz eocena i ranog miocena. U središtu otoka nalazi se planinsko područje u sklopu kojeg se ističe Mount Tomanivi, najviši vrh na Fidžiju (1,324 m), dok su obalna područja niže nadmorske visine. Istočni dio otoka ima priličnu količinu padalina, dok je zapadni dio prosječno suši. Od specifičnosti flore i faune, na Viti Levuu obitava jedan od najvećih insekata na svijetu - velika fidžijska strizibuba (Xixuthrus heros).

Glavno naselje na otoku je Suva, ujedno i glavni grad Republike Fidži. Međutim, na otoku se nalaze i druga važna naselja - Ba, Lautoka, Nadi, Nausori i Sigatoka - mahom smještena uz obale otoka. Otok je i važno turističko središte, ali ima i velik historijski značaj, s obzirom da se vjeruje kako je nastanjen prije sjevernog otoka, Vanua Levua. Selo Viseisei na otoku je, prema mišljenju nekih historičara, najstarije naselje na Fidžiju, međutim ne postoji univerzalni konsenzus oko toga.

Vanjske veze uredi

  •   Viti Levu - informacije za putnike na projektu Wikivoyage