Ustav Surinama (nizozemski: Grondwet van Suriname; srpskohrvatski: Temeljni zakon Surinama) vrhovni je pravni akt u Surinamu, koji je usvojen 30. rujna 1987. godine nakon referenduma. Ovaj ustav, drugi u historiji Surinama, označio je kraj vojne diktature Désija Boutersea i povratak demokracije u zemlju.

Temeljni zakon Surinama
Grondwet van Suriname
Osnovne informacije
Država Surinam
Tipustav
Grana pravaustavno pravo
Jezicinizozemski jezik
Prihvaćanje i stupanje na snagu
Donošenje30. rujna 1987.
Online verzija
Tekst Ustava na nizozemskom jeziku

Ustavna historija Surinama započinje s vladinim uredbama kojima je Nizozemska od 1795. godine uređivala status Surinama kao kolonije. Nakon uredbe iz 1832. godine, nova uredba iz 1865. godine dala je Surinamu određenu razinu samouprave;[1] utemljeno je Kolonijalno vijeće (nizozemski: Koloniale Raad), koje je upravljalo kolonijom zajedno s generalnim guvernerom kojega je menovala Kruna. Među brojnim ovlastima Kolonijalnog vijeća bilo je i donošenje kolonijalnog proračuna, koji je, istina, bio podložan odobrenju od strane Krune, ali nizozemski parlament nije imao nikakvih ovlasti u njegovom donošenju. Nakon ustavnih reformi u Nizozemskoj iz 1922. godine, kojima je termin "kolonija" zamijenjen onim "prekomorski teritorij", dana 1. travnja 1937. godine donesen je Osnovni zakon Surinama (nizozemski: Staatsregeling van Suriname), koji je zamijenio uredbu iz 1865. godine. Osnovni zakon promijenio je ime Kolonijalnog vrijeća u Staten van Suriname te je povećala broj zastupnika s 13 na 15. Nova reforma uslijedila je nakon Drugog svjetskog rata, točnije 1948. godine, kada je uvedeno opće pravo glasa, broj zastupnika je s 15 povećan na 21, a uveden je i Kolegij opće uprave (nizozemski: College van Algemeen Bestuur), koji je bio preteča Viječa ministara.[2] Novi Osnovni zakon, koji je reflektirao ustavne promjene u Nizozemskoj, donesen je 1955. godine.

Nakon što je Surinam stekao nezavisnost, godine 1975. donesen je prvi Ustav Surinama, koji je bio modeliran prema Ustavu Nizozemske. Nakon vojnog udara 1980. godine, ustav je suspendiran te je uvedena vojna diktatura, koja je dokinuta usvajanjem aktualnog ustava 1987. godine. Prema njemu, Surinam je uređen kao prezidencijalistička republika, dok je zakonodavna vlast povjerena Narodnoj skupštini.

Reference uredi

  1. A. F. Paula (1989). „Koloniale Raad”. Hoofdmomenten uit de Staatkundige Ontwikkeling van de Nederlandse Antillen. Arhivirano iz originala na datum 19 December 2012. Pristupljeno 30 May 2012. 
  2. „Wat gebeurde er op 28 januari 1948?”. Suriname.nu. 1989. Pristupljeno 30 May 2012. 

Vanjske veze uredi

 
Wikiizvor
Nizozemski Wikiizvor ima originalni tekst vezan uz ovaj članak: