Trstenik (Lanišće)

Trstenik (Trestenico, tal.) je naselje u sjevernoj Istri, na Ćićariji, na 697 m nadmorske visine, 8 km sjeverozapadno od općinskoga središta Lanišća.

Trstenik
Trstenik na karti Hrvatske
Trstenik
Trstenik
Trstenik na karti Hrvatske
Županija Istarska županija
Općina/Grad Lanišće
Geografske koordinate
 - z. š. 45.44 N
 - z. d. 14.05 E
Stanovništvo (2001 / 2011)
 - Ukupno 4
Pozivni broj 052
Autooznaka PU

GeografijaUredi

Smješteno je na cesti koja od Lanišća vodi na sjeverozapad do ćićarijske transverzale koja na sjever ide za Dane, Vodice, Golac i Obrov, a na jug za Brest i Buzet. Leži na maloj uzvisini između dviju uzdužnih kraških dolina.

PrivredaUredi

Stanovnici se tradicionalno bave stočarstvom i poljodjelstvom, a živjeli su najviše od prodaje mlijeka i ogrjevnog drva (u Rijeci i Trstu)..

PovijestUredi

Području Trstenika bilo je posjed rašporskih feudalaca, koji je kupila Venecija (1394.), kada je formiran Rašporski pazenatik (vojna kapitanerija). Početkom XVII. st. doživljava spaljivanje i rušenje sela od strane uskočkih horda.

ZnamenitostiUredi

  • Na najvišoj je koti crkva sv. Lucije (prvi put se spominje 1580. godine) koja ima maln četvrtasti zvonik na pročelju pokraj portala.
  • Jugoistočno, prema Račjoj Vasi nalazi se poznata spilja Žankana jama.
  • Dobro su sačuvani struktura naselja, stambena i gospodarska arhitektura s početka XX. st., izvorna organizacija prostora, te tipična istarsko-kraška zatvorena dvorišta s visokim zidovima i širokim ulaznim portunom.

StanovništvoUredi

Prema popisima stanovništva potkraj XIX. st. Trstenik je brojio 223 stanovnika, a nakon toga stalno gubi stanovništvo, te polagano izumire.

Po popisu iz 2001. [1], u selu su živjela samo 4 stanovnika.