Brest (Lanišće)

Brest (Olmeto, tal.) je pogranično naselje u sjevernoj Istri na južnim padinama Ćićarije, sjeverno od Buzeta u sastavu općine Lanišće, Istarska županija.

Pogled sa Žbevnice, inad Bresta
Brest
Brest na karti Hrvatske
Brest
Brest
Brest na karti Hrvatske
Regija Julijska krajina
Županija Istarska županija
Općina/Grad Lanišće
Nadmorska visina 673 m
Geografske koordinate
 - z. š. 45.454 N
 - z. d. 14.006 E
Stanovništvo (2001 / 2011)
 - Ukupno 48
 - Broj domaćinstava 16
Pošta 52420 Buzet
Pozivni broj +385 052
Autooznaka PU

GeografijaUredi

Nalazi se na rubu zaravni na ćićarijskom flišu. podno kraškog ruba Žbevnice (1013m), na 673 m nadmorske visine, nedaleko od hrvatsko-slovenske granice. Od Bresta vodi cesta do Rakitovca (pod Slovenijom) i dalje dolinom Rižane do Kopra. Kroz Brest prolazi i regionalna cesta, ćićarijska transverzala BuzetDane-Vodice-Golac-Obrov.

PovijestUredi

Povijesni razvoj Bresta sličan je razvoju ostalih obližnjih naselja. U srednjem vijeku pripadao je Akvilejskoj patrijaršiji, poslije Goričkim grofovima, te od 1397. u posjedu Mlečana u okviru rašporskog pazenatika (pogranične kapetanarijer), sve do pada Venecije, kada, nakon kratkotrajne Napoleonove vladavine 1815. dolazi pod Habsburgovce. Nakon raspada Austro-Ugarske, kao i čitava Julijska regija, dolazi 1918. pod Kraljevinu Italiju, a 1945, aneksijom Julije Jugoslaviji i nakon dijeljenja između Slovenije i Hrvatske, potpada pod Hrvatsku.

Parohijalna crkva sv. Trojstva izgrađena je 1878. vjerojatno na mjestu starije (iz XIV.st.).

PrivredaUredi

Stanovnici se bave poljoprivredom, a u prošlosti je važno bilo stočarstvo, mljekarstvo, šumarstvo (ogrjevno drvo) te proizvodnja drvenog ugljena (krbunice). Proizvodi su se prodavali na tržnicama u Trstu, Rijeci i većim gradovima.

ZnamenostiUredi

  • Brest ima najmanji zvonik na cijelom poluotoku Istri. Samu crkvu sv. Trojstva izgradili su Austrijanci 1878. godine u zamjenu za pravo korištenja vode sa seoskog izvora. Ugovor nije predvidio gradnju zvonika pa je zvonik, visok nekoliko metara, izgrađen naknadno. Sredstva za zvonik skupli su stanovnici Bresta.

StanovništvoUredi

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, naselje je imalo 48 stanovnika[1] te 16 obiteljskih kućanstava.[2]

Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.[3]


IzvoriUredi