Traveling Wilburys

Traveling Wilburys je bio supersastav iz 1980-tih, u kom su svirali; George Harrison, Jeff Lynne, Roy Orbison, Tom Petty i Bob Dylan. Sastav je snimio dva albuma u dvije godine djelovanja.

Traveling Wilburys
stratocaster sa autogramima članova sastava
Muzički rad
Period aktivnosti1988. - 1990.
Mjesto osnivanjaMalibu, Kalifornija, SAD
ŽanrFolk rock
Rock
Diskografska kućaWilbury Records, Warner Bros. Records
Članovi
Bivši članoviGeorge Harrison
Jeff Lynne
Bob Dylan
Tom Petty
Roy Orbison
Ostalo
Službene straniceSlužbene stranice

Historija sastava uredi

Sve je započelo neformalnim druženjem za vrijeme ručka Roy Orbisona, George Harrisona i Jeff Lynnea u Malibuu, Kalifornija. Za ručkom su se dogovorili da pomognu Harrisonu snimiti neku pjesmu za drugu stranu njegovog novog singla This Is Love. Nakon ručka su svi zajedno otišli u studio Bob Dylana u njegovu kuću, i nagovorili i njega da im se pridruži. Tom Pettya su uključili u sastav, samo zbog toga jer je Harrison zaboravio svoju gitaru kod njega, tako da je on donio gitaru i im se pridružio.

Kad su nakraju uspjeli snimili pjesmu Handle with Care za Georga Harrisona, shvatili su da je suviše dobra, da bi bila samo za popunjavanje rupe na B strani singla. Svima se dopalo zajedničko muziciranje, tako da su istovremeno odlučili izdati album i to u svega deset dana, jer je Dylan trebao otići na turneju. Pjesme su također trebale nastati kao kolektivni rad, - potpisan od strane svih pod različitim pseudonimima. Svi su trebali biti sinovi izmišljenog Charlesa Truscotta Wilburya, starijeg ili njegovi rođaci. Tako je u rekordnih deset dana nastao album kojeg su nazvali Traveling Wilburys Vol. 1 (komponiran kolektivno) snimljen u maju i izdan 18. oktobra 1988 Album je nominiran za nagradu Grammy 1990.

Roy Orbison je iznenada umro 6. novembra 1988, tako da je to zateklo i potreslo ostale članove i njegove velike prijatelje, no odlučili su nastaviti suradnju, tako su za snimanje video materijala za pjesmu End of the Line, na dionici koju je pjevao Orbison snimili njegovu fotografiju i fotelju s gitarom.

Wilburys je šatra (slang) koju su izmislili Harrison i Lynne, za vrijeme snimanja Harrisonova albuma Cloud Nine, taj izraz trebao je značiti eliminaciju grešaka kod miksanja materijala (Harrison bi Lynnu rekao obično: We'll bury(Wilbury) 'em in the mix.[1] I ostalima se izraz dopao, jedino je bilo upitno hoće li biti - The Trembling Wilburys ( Vibrirajući Wilburysi) Harrisonov prijedlog, ili Traveling Wilburys(Putujući Wilburysi) Lynnov prijedlog, na kraju Lynnov prijedlog pobijedio.

Nakon prvog albuma Traveling Wilburys snimili su pjesmu Nobody's Child (24. jula 1990) koja je bila posvećena napuštenoj djeci - siročadi iz Rumunjske. Drugi album nazvali su Traveling Wilburys Vol. 3 i izdali 30. oktobra 1990), album nije bio tako uspješan kao prvi. Postoje nekoliko varijanti kako je došlo do zbrke sa brojevima njihovih albuma, i čudnom skoka od broja 1 na broj 3. Prvo objašnjenje je da je album Tom Pettya Full Moon Fever, Wilburysov album broj 2. zato jer su album komponirali i snimili Petty i Jeff Lynne, a i zvučao je jako Wilburysovski. Drugo objašnjenje je da je to bilo iz pijeteta prema preminulom Roy Orbisonu, a treće najednostavnije je da je sve to bila zafrkancija.

Članovi sastava uredi

Kod snimanja albuma Traveling Wilburys Vol. 1, članovi sastava su bili:

Za snimanja albuma Traveling Wilburys Vol. 3, članovi su bili:

Jim Keltner, bubnjar Wilburysa, nije naveden kao član Wilburysa na albumima, ali je istaknut na

kompilaciji Traveling Wilburys Collection(2007) i muzičkim spotovima kao Buster Sidebury. Isto

tako na kompilaciji iz 2007. naveden je i sin George Harrisona, Dhani Harrison kao Ayrton Wilbury .

Diskografija uredi

Albumi uredi

Godina Album Mjesto na ljestvici Nagrade Izdavač
SAD UK SAD Kanada
1988 Traveling Wilburys Vol. 1 3 16 3x Multi-Platinasti 6x Platinasti rowspan="3"

align="left"|Wilbury Records

1990 Traveling Wilburys Vol. 3 11 14 Platinasti Platinasti
2007 The Traveling Wilburys Collection 9 1 Zlatni

Singl ploče uredi

Godina Naslov Pozicija na listama Album
SAD Pop SAD Rock SAD
Odrasli
UK
Singl
1988 Handle with Care 45 2 30 21 Traveling Wilburys Vol. 1
Last Night 5
1989 Tweeter and the Monkey Man 41
End of the Line 63 2 28 52
Heading for the Light 7
1990 Nobody's Child 44 Nobody's Child: Romanian Angel Appeal
She's My Baby 2 79 Traveling Wilburys Vol. 3
Inside Out 16
1991 Wilbury Twist 46

Izvori uredi

  1. „"The History of the Traveling Wilburys", Traveling Wilburys official site” (HTML). Arhivirano iz originala na datum 2008-07-04. Pristupljeno 03. 09. 2008. 

Vanjske poveznice uredi