Tomislav Simović


Tomislav Simović (Zagreb, 13. august 1931.[1] - 10. jul 2014), bio je hrvatski kompozitor i dirigent, koji je najviše radio na animiranom filmu, ostat će upamćen po muzici za crtane filmove Surogat i serijal o profesoru Baltazaru.

Tomislav Simović
Lični podaci
Datum rođenja13. august 1931
Mjesto rođenjaZagreb
 Kraljevina Jugoslavija,
Datum smrti10. jul 2014
Mjesto smrtiZagreb
Šablon:Country data Republika Hrvatska,
Zanimanjekompozitor, dirigent
Muzički rad
Period aktivnosti1950 - 1990
Žanrjazz, atonalna muzika
Instrumentiklavir, kontrabas
Diskografska kućaJugoton

Biografija uredi

U Zagrebu je pohađao muzičku školu (klavir i kontrabas) i studirao povijest umjetnosti.[1] No već zarana povezao se je s momcima okupljenima oko Studija za crtani film Zagreb filma i prihvatio komponiranja muzike za crtane filmove. Tako da se je kompletno posvetio komponiranju, i bio jedan od prvih i rijetkih samostalnih umjetnika u Hrvatskoj već 1950-ih. Pored animiranog, komponirao je muziku i za igrane filmove, teatar, radio i televiziju, ali i vrlo ozbiljnu orkestralnu muziku i balete. Ostvario je zaista impresivno veliki opus filmske muzike iza sebe.

Simović je bio osobito spretan u komponiranju muzičkih podloga za crtiće, jer je vrlo vješto i sretno sinhronizirao pokret i zvuk, mješajući različite muzičke žanrove, no generalno rečeno i on je poput svojih vršnjaka, tada najviše naginjao jazzu - koji je tada bio vrlo in, i atonalnoj muzici i muzičkom eksperimentu u stilu Zagrebačkog bijenala) što je takođe bilo vrlo in. Dio zasluga za jedini dosad dobijeni jugoslavenski Oscar za film, dodijeljen Surogatu, ima i Simović koji je ironičnu priču o šašavom svijetu surogata Vukotićevog junaka - obogatio vrlo sretnom muzičkom podlogom. Za serijal animiranih filmova o Profesoru Baltazaru, Simović je komponirao muziku za za prvih 25 (od ukupno 59) filmova koji su obilježili seriju i postavili joj okvire. Uz koatore serijala Grgića, Kolara i Zaninovića, svakako je i Simović bio zaslužan za uspjeh koji je taj serijal imao u zemlji i inozemstvu.

Muzički opus uredi

Filmska muzika uredi

Animirani filmovi (izbor) uredi

Igrani filmovi uredi

Ozbiljna muzika uredi

  • Lady Frankenstein [2]
  • Koncert za violončelo i gudače

Bibliografija uredi

  • Paulus, Irena: Većinom nacrtana glazba: skladatelj Tomislav Simović, Zagreb : Hrvatsko društvo filmskih kritičara: Hrvatski državni arhiv - Hrvatska kinoteka: Hrvatski filmski savez (izvršni nakladnik), ISSN: 1330-7665 [3]

Bilješke uredi

  1. 1,0 1,1 Tomislav Simović (hrvatski). FILM.HR. Arhivirano iz originala na datum 2011-05-14. Pristupljeno 22. 11. 2011. 
  2. „Muzički biennale Zagreb 1983.”. Arhivirano iz originala na datum 2009-10-03. Pristupljeno 2011-11-24. 
  3. Knjižnica Odsjeka za komparativnu književnost[mrtav link]

Vanjske veze uredi