Tomislav Simović

Tomislav Simović (Zagreb, 13. august 1931.[1] - 10. jul 2014), bio je hrvatski kompozitor i dirigent, koji je najviše radio na animiranom filmu, ostat će upamćen po muzici za crtane filmove Surogat i serijal o profesoru Baltazaru.

Tomislav Simović
Generalne informacije
Rođenje 13. august 1931
Zagreb
 Kraljevina Jugoslavija
Smrt 10. jul 2014
Zanimanje kompozitor, dirigent
Žanr(ovi) jazz, atonalna muzika
Aktivni period 1950 - 1990
Diskografska kuća Jugoton

BiografijaUredi

U Zagrebu je pohađao muzičku školu (klavir i kontrabas) i studirao povijest umjetnosti.[1] No već zarana povezao se je s momcima okupljenima oko Studija za crtani film Zagreb filma i prihvatio komponiranja muzike za crtane filmove. Tako da se je kompletno posvetio komponiranju, i bio jedan od prvih i rijetkih samostalnih umjetnika u Hrvatskoj već 1950-ih. Pored animiranog, komponirao je muziku i za igrane filmove, teatar, radio i televiziju, ali i vrlo ozbiljnu orkestralnu muziku i balete. Ostvario je zaista impresivno veliki opus filmske muzike iza sebe.

Simović je bio osobito spretan u komponiranju muzičkih podloga za crtiće, jer je vrlo vješto i sretno sinhronizirao pokret i zvuk, mješajući različite muzičke žanrove, no generalno rečeno i on je poput svojih vršnjaka, tada najviše naginjao jazzu - koji je tada bio vrlo in, i atonalnoj muzici i muzičkom eksperimentu u stilu Zagrebačkog bijenala) što je takođe bilo vrlo in. Dio zasluga za jedini dosad dobijeni jugoslavenski Oscar za film, dodijeljen Surogatu, ima i Simović koji je ironičnu priču o šašavom svijetu surogata Vukotićevog junaka - obogatio vrlo sretnom muzičkom podlogom. Za serijal animiranih filmova o Profesoru Baltazaru, Simović je komponirao muziku za za prvih 25 (od ukupno 59) filmova koji su obilježili seriju i postavili joj okvire. Uz koatore serijala Grgića, Kolara i Zaninovića, svakako je i Simović bio zaslužan za uspjeh koji je taj serijal imao u zemlji i inozemstvu.

Muzički opusUredi

Filmska muzikaUredi

Animirani filmovi (izbor)Uredi

Igrani filmoviUredi

Ozbiljna muzikaUredi

  • Lady Frankenstein [2]
  • Koncert za violončelo i gudače

BibliografijaUredi

  • Paulus, Irena: Većinom nacrtana glazba: skladatelj Tomislav Simović, Zagreb : Hrvatsko društvo filmskih kritičara: Hrvatski državni arhiv - Hrvatska kinoteka: Hrvatski filmski savez (izvršni nakladnik), ISSN: 1330-7665 [3]

BilješkeUredi

Vanjske vezeUredi