Tko pjeva zlo ne misli

Tko pjeva zlo ne misli

scena iz filma
Režija Krešo Golik
Producent Croatia film
FRZ
Scenario Krešo Golik
Uloge Franjo Majetić
Mirjana Bohanec
Relja Bašić
Mia Oremović
Tomislav Žganec
Vida Jerman
Riki Brzeska
Muzika Živan Cvitković
Vlaho Paljetak
Fotografija Ivica Rajković
Montaža Katja Mayer
Datum(i) premijere 1970.
Trajanje 95 min.
Zemlja  SFR Jugoslavija
Jezik hrvatski
Tko pjeva zlo ne misli na Internet Movie Database

Tko pjeva zlo ne misli je hrvatska/jugoslavenska glazbena komedija iz 1970. koju je režirao Krešo Golik. Jedan je od najgledanijih hrvatskih filmova u povijesti podnaslovljen kao "ljubavna komedija s pjevanjem", a strukturiran u obliku kolažnog dnevnika. Film odlikuje funkcionalistički vizualni dizajn te autentičnost preciznih kostimografskih (Ljubica Wagner) i scenografskih (Željko Senečić) rekonstrukcija. Snimljen je prema antologijskoj prozi Iz dnevnika maloga Perice zagrebačkog pjesnika i pripovjedača Vjekoslava Majera.

Glavnina zbivanja odvija se u gornjogradskom stanu obitelji Šafranek, u njihovu dvorištu, Samoboru, Maksimiru, savskom kupalištu 1930. godine. Film ima izrazito bogato razrađene likove s romantičarskim elementima, čiji je emocionalni život predstavljen i nizom popularnih ljubavnih šlagera. Glavne uloge tumače Franjo Majetić, Mirjana Bohanec, Relja Bašić, Mia Oremović i Tomislav Žganec. Prema anketi 44 filmskih kritičara iz 1999. u kojoj se određivala lista 20 najboljih hrvatskih filmova, Tko pjeva zlo ne misli se našao na prvom mjestu.[1][2]

RadnjaUredi

Početkom 1930-ih u Zagrebu, mlada i privlačna gospođa Ana Šafranek osjeća da vene u braku sa svojim mnogo starijim mužem Franjom. Prilikom izleta u Samobor srce joj svojim kavalirskim gestama i očitom naklonošću razgali elegantni gospodin Fulir, koji je uskoro posjeti u njezinu zagrebačkom stanu i izjavi joj ljubav. Istovremeno, u Fulira se zagleda Anina starija sestra Mina, neugledna usidjelica. Franjo se dosjeti da bi bilo zgodno Fulira oženiti s Minom, što se nimalo ne svidi Ani. Svjedok tih ljubavno-obiteljskih peripetija je mali Perica, sin Šafranekovih.

NagradeUredi

Glavne ulogeUredi

Glumac Uloga
Franjo Majetić Franjo Šafranek
Mirjana Bohanec Аna Šafranek
Relja Bašić Gospon Fulir
Мia Oremović Теtа Mina
Тоmislav Zganec Perica Šafranek
Vida Jerman Gospodična Marijana

tiUredi

IzvoriUredi

Vanjske povezniceUredi