Filmski leksikon

Filmski leksikon u izdanju Hrvatskog leksikografskog zavoda iz 2003. godine je pojmovnik i osobnik svijeta filma. Nastao je u duhu Filmske enciklopedije, ali je s obzirom na nju obogaćen s dodatno obrađenih desetak godina filmske umjetnosti, kao i obradom pojedinačnih filmskih djela.

Leksikon ukupno sadrži 2.134 članka i 618 ilustracija na preko 800 stranica u boji, od čega je gotovo 1.000 članaka posvećeno samo filmovima. Članci o filmovima se sastoje od naziva filma na hrvatskom i izvorniku, tehničkih podataka, imena redatelja, scenarista, snimatelja, skladatelja i glavnih glumaca, potom kratkog opisa fabule te interpretacije popraćene recepcijom i dodijeljenim nagradama. Osim igranih filmova, Leksikon obrađuje i pojedine antologijske dokumentarne i animirane filmove. Ostatak od preko 1.000 članaka su biografski članci, koji obrađuju redatelje i glumce te najistaknutije snimatelje, scenariste, scenografe, kostimografe, skladatelje i producente te članci posvećeni definicijama filmoloških pojmova i profesija, žanrova, stilskih formacija i smjerova. Napose je i komplementarno zastupljena kultura hrvatskog filma.

Na kraju Filmskog leksikona doneseno je i kazalo svih spomenutih filmova, što Leksikonu daje dodatnu vrijednost i uporabnu prednost i praktičnost.

Filmski leksikon je objavljen 2003. godine u nakladi Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, a urednici su mu Bruno Kragić, Nikica Gilić. Među sudionicima kritika filmova su bili i Damir Radić i Ante Peterlić.

Cijeli Filmski leksikon je dostupan u otvorenom pristupu na Portalu znanja Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, na kojem su dostupni još i Hrvatski obiteljski leksikon, Istarska enciklopedija, Nogometni leksikon i dio Hrvatskog biografskog leksikona.

Vanjske poveznice uredi