Titani

(Preusmjereno sa stranice Titan (mitologija))

Titani (grč. Τiτᾶνες [Tītânes]) su bogovi koji su vladali zlatnim dobom. Bilo ih je dvanaest - šest Titana i šest Titanida.

Cornelis van Haarlem: Pad Titana, mnoštvo Titana prvog i drugog naraštaja, 1588.

Grčko ime samih Titana dolazi od riječi τιτανος, titanos = bijela zemlja, glina, gips. Znači, Titani su bijeli ljudi - u starim se ritualima koža prekriva prašinom ili glinom. Moderna etimologija donosi da je riječ starija od Grka.

Prvi naraštaj Titana uredi

Heziod kaže da su Titani, Kiklopi, Hekatonhiri djeca Urana - neba i Geje - Zemlje. Prvi su Titani bili: Okean, Hiperion, Japet, Teja, Reja, Temida, Mnemozina, Feba, Tetija, Kej i Krij te Kron. Kron je ponekad najmlađi, a ponekad najstariji Titan. Djeca prvih Titana su drugi Titani i nimfe, a također i olimpski bogovi. Prvi su Titani bili prekrasni te su njihovi roditelji bili zadovoljni.

Svrgavanje Urana i Krona uredi

 
Giorgio Vasari: Kastriranje Urana, Kron kastrira svog oca, 16. stoljeće

Uran je zatvorio Kiklope i Hekatonhire, jer su ružni, ili jer su zli, a možda ih se i bojao. Zato je zatvorio Kiklope i Hekatonhire u podzemlje, Gejinu utrobu. Geja se naljutila i naredila Kronu da kastrira Urana srpom kojeg je napravila. Kron je to i učinio, ali ga Okean nije podržavao. U drugoj inačici mita, Kron je svrgnuo titansku zmiju Ofiona. Kron se ženi najljepšom Titanidom, Rejom, te zajedno vladaju svemirom.

Reja i Kron su čuli proročanstvo koje je rekla Geja: da će ih svrgnuti njihov sin. Reja rađa Hestiju, Demetru, Heru, Hada i Posejdona, ali ih je Kron sve progutao. Ipak, Zeus je preživio. Geja ga je sakrila i čuvala u špilji na Kreti. Kad je odrastao, Zeus je prisilio Krona da povrati Rejinu djecu. Pomogla mu je Metida.

Titanomahija uredi

 
François Dumont: Titan udaren munjom, statua, 1712.

Titanomahija (grč. Τιτανομαχία) je jedanaestogodišnji rat Titana i bogova. Na Kronovoj su strani Koj, Krij, Hiperion, Japet, Atlant i Menotije, a na Zeusovoj njegova braća i sestre. Kiklopi su iskovali Zeusove munje, Hadovu kacigu nevidljivosti i Posejdonov trozub.

 
Peter Paul Rubens: Pad Titana, 1637./38.

Olimpski su bogovi zatvorili poražene Titane u Tartar. Budući da su za vrijeme rata Titanide i Okean ostali neutralni, Zeus ih nije kaznio. A također u Tartar nisu poslani Atlant, Kron, Epimetej, Menetije i Prometej. Atlantu je dao drugu kaznu, a Kron je uspio pobjeći u neki raj, iako Orfej tvrdi da ga je Zeus kastrirao kako bi osvetio Urana.

Vanjski linkovi uredi

Primordijalna božanstva