Tigris ili Tigar (grč. ἡ Τίγρης Tígris; sumerski: Idigna; staroperzijski: Tigrā-; turski: Dicla; kurdski: Dîjle; arap. دجلة Diğlä; heb. חידקל Ḥîddeqel) je istočnija od dvije velike rijeke koje protječu Mezopotamijom (druga je Eufrat), a izvire u brdima Anatolije, te nastavlja kroz Irak do Perzijskog zaljeva.

Tigris
Lokacija
DržaveTurska, Irak
GradoviMosul, Bagdad, Basra
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
istočna Turska
1150 m
Ušće
  – aps. visina
Šat al-Arab
4 m
Dužina1900 km
PritokeBatman, Dijala, Gornji i Donji Zab
Hidrologija
Protok
  – srednji

1500 m³/s
Sliv
  – površina

258.000 km²
Ulijeva se uŠat al-Arab
Transport
PlovnostBagdad - ušće

Etimologija uredi

 
Gornji tok Tigrisa kod Diyarbakıra u Turskoj.

Izvorno je ime, čini se, ono sumersko - Idigna ili Idigina - a moglo bi se protumačiti kao „brza rijeka“ ili „tekuća rijeka“, čime se Tigris i razlikuje od mirnog Eufrata.

Srednjoperzijski Tigr znači „strijela“, no to vjerojatno nije bilo izvorno ime ove rijeke, već je iskovano, poput semitskih inačica, po sličnosti sa sumerskim predloškom.

srpskohrvatski naziv „Tigris“ dolazi iz grčkoga Τίγρης, što pak preuzima perzijsko ime rijeke.

Moguće je i kao ishodište imena vidjeti i u kurdskom jeziku, u kojem riječ tij znači oštar. Time bi se mogle objaniti obje inačice: Tigris i Dikle.

Još je jedan naziv u povijesti korišten za ovaj tok, a to je „Arvand“. Danas se to ime u perzijskom odnosi samo na donji tok Tigrisa, koji se na arapskom zove Shatt al-Arab.

Opis uredi

Tigris je dugačak oko 1900 km, a istječe iz Armenskog visočja u istočnoj Turskoj. Teče uglavnom prema jugoistoku, dok se ne spoji s Eufratom blizu Al Qurne u južnom Iraku. Te dvije rijeke zajedno čine tok Shatt al-Araba, koji se ulijeva u Perzijski zaljev. Ima mnogo pritoka, a najznačanije su; Batman, Dijala, Gornji i Donji Zab.

Povijesno značenje uredi

 
Tigris kod Mosula u sjevernom Iraku.

Na Tigrisu se smjestio irački glavni grad, Bagdad, dok je na jugu lučki grad Basra. Mnogi značajni povijesni gradovi bili su na obalama ili u blizini ove rijeke. Među njih se ubrajaju: Niniva, Ktesifon, Seleukija, dok je do grada Lagaš voda stizala iz Tigrisa kanalom iskopanim oko 2400. pne.

Tigris je stoljećima bio važan plovni put, a plovan je za brodove plitkog gaza sve do Bagdada, dok se splavima može uzvodno do Mosula, nekadašnje Ninive.

U 20. vijeku smanjila se važnost ove rijeke kao transportnog pravca, nakon što su većinu prometa preuzele željeznička pruga (Basra-Bagdad-Mosul) i ceste.

Iskorištavanje rijeke uredi

Tigris je pregrađen mnogim branama, kako u Iraku, tako i u Turskoj, čime se dobiva voda za navodnjavanje suhih i polupustinjskih okolnih područja. Usto, podizanje brana omogućilo je zaštitu od poplava u Iraku nakon topljenja snijega u turskim planinama u aprilu, po čemu je Tigris bio osobito poznat.

U posljednje vrijeme Turska izgrađuje nove brane na Tigrisu, što je postalo uzrokom raznih sporova, zbog utjecaja na okoliš, kao i zbog mogučeg ograničavanja propuštanja vode prema Iraku.