The Odd Couple (TV serija)

The Odd Couple je bio američki televizijski sitcom koji se emitirao od 24.9. 1970. do 4.7. 1975. na ABC. Glavne zvijezde su bili Tony Randall kao Felix Unger i Jack Klugman kao Oscar Madison. Temeljila se na istoimenom kazališnom komadu Neila Simona.

The Odd Couple
Formatsitcom
NastupajuTony Randall
Jack Klugman
Al Molinaro
Penny Marshall
Larry Gelman
Kompozitor(i)Neal Hefti
Zemlja porijekla Sjedinjene Američke Države
Broj epizoda114
Produkcija
Trajanje30 minuta po epizodi
Emitiranje
Originalni kanalABC
Originalno prikazivanje24.9. 1970. – 4.7. 1975

Radnja se odigravala oko dva razvedena muškarca - pedantnog Felixa i šlampavog Oscara - koji su prisiljeni živjeti zajedno. Različitost njihovih karaktera je bila uzrokom sukoba i humorističkih situacija.

Produkcija uredi

Poticaj za snimanje serije bio je veliki uspjeh kazališne predstave, a potom filma iz 1968. s Walterom Matthauom i Jackom Lemmonom. Producenti su ispočetka htjeli angažirati Mickeya Rooneya, a potom Martina Balsama u ulozi Oscara, odnosno Deana Martina i Arta Carneya u ulozi Felixa. Kada je odlučeno da Felixa glumi Tony Randall, producent Gary Marshall ga je morao nagovarati da pristane glumiti zajedno s Jackom Klugmanom umjesto s Rooneyem. Oba glumca su već ranije nastupali u raznim kazališnim postavama originalnog komada.

Serija se snimala u losanđeleskim studijima, ali su Randall i Klugman često morali putovati u New York kako bi snimali eksterijere. S vremenom su se obojica sprijateljili, a počeli su sudjelovati u kreativnom procesu, odnosno pisati scene i dijaloge. Godine 1971. su čak uspjeli nagovoriti producente da iz jedne epizode izbace nasnimljeni smijeh, prema kome je Randall osjećao krajni prezir.

Serija je uživala određenu popularnost, i u njoj nije bio rijedak slučaj da se pojave tada slavne ličnosti i glume same sebe. Sami Klugman i Randall su 1973. godine nastojali eksploatirati popularnost serije s muzičkim albumom The Odd Couple Sings, sastavljenom od njihovih pjevačkih obrada tada popularnih hitova.

S druge strane, serija nikada nije imala konzistentnu gledanost, niti je uspjela prilikom redovnog emitiranja ući među najgledanjih 25 emisija po Nielsenou. Na kraju svake sezone ABC je donosio odluku o obustavljanju snimanja, ali bi se preko ljeta dogodio zanimljiv fenomen - reprize su bile najgledaniji dio ljetnog programa. To je ABC sve do završne sezone poticalo da preispituju odluku i odluče snimiti novu sezonu na jesen.

Serija je imala uspjeha i kod kritike, a Jack Klugman je za ulogu Felixa nagrađen s dva Emmyja, a Randall s jednim.

Spinoffi i remakeovi uredi

Prva eksploatacija popularnosti serije bila je serija TV-reklama početkom 1970-ih u kojoj su Klugman i Randall glumili likove iz serije.

Godine 1975. je na ABC-u počelo emitiranje animirane serije The Oddball Couple o psu i mački koji su karakterom bili slični Felixu i Oscaru. Serija se na programu održala dvije sezone.

Godine 1982. ABC je pokrenuo novu seriju pod nazivom The New Odd Couple, u kome su likovi Felixa i Oscara bili crnci. Serija se na programu nije održala niti jednu sezonu.

1993. je, pak, na CBS-u emitiran TV-film The Odd Couple: Together Again, u kome su Randall i Klugman reprizirali svoje uloge. Klugmanu je u međuvremenu bio nepovratno oštećen glas zbog raka grla, te je sličan problem za Felixa bio dio zapleta.

Vanjski linkovi uredi