The Grapes of Wrath (film)

The Grapes of Wrath

Henry Fonda kao Tom Joad, protagonist filma
Režija John Ford
Producent Darryl F. Zanuck
Nunnally Johnson
Scenario Nunnally Johnson
Predložak The Grapes of Wrath; autor:
John Steinbeck
Uloge Henry Fonda
Jane Darwell
John Carradine
Shirley Mills
John Qualen
Eddie Quillan
Muzika Alfred Newman
Fotografija Gregg Toland
Montaža Robert L. Simpson
Distribucija 20th Century Fox
Datum(i) premijere
24. januar 1940 (1940-01-24)
Trajanje 129 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 800.000 $[1]
Bruto prihod 2,5 mil. $ (iznajmljivanja)[2]

The Grapes of Wrath (sh. Plodovi gnjeva) je američki crno-bijeli film snimljen 1940. u režiji Johna Forda. Predstavlja adaptaciju znamenitog istoimenog romana Johna Steinbecka. Radnja prikazuje Joadove, porodicu siromašnih zakupaca zemlje iz Oklahome koje je katastrofalna suša sredinom 1930-ih natjerala da potraže sreću kao napoličari u Kaliforniji, ali ih tamo dočekuju samo glad, neimaština, beznađe i brutalna eksploatacija od strane zemljoposjednika. Glavni lik u filmu, koga tumači Henry Fonda, je Tom Joad, mladi sin koji se nakon svega što je iskusio odlučuje boriti za socijalnu pravdu. Film je snimljen nedugo nakon objavljivanja romana, odnosno u vrijeme kada se SAD još uvijek nisu oporavile od posljedica Velike depresije, pa su problemi siromaštva kojima se bavi još uvijek bili aktualni. Scenario je uglavnom vjerno pratio roman, sve do pred sam kraj, koji je izmijenjen - dijelom da se opći ton učini malo vedrijim, a dijelom zbog toga što su režiser Ford i producent Daryl F. Zanuck po svojim uvjerenjima bili konzervativni desničari te nastojali ublažiti ono što su smatrali ljevičarskom socijalističkom propagandom u romanu. Usprkos svega toga, The Grapes of Wrath je doživio komercijalni uspjeh, a bio je pohvaljen i od strane kritike. Ford je za film dobio Oscar za najbolju režiju, a Jane Darwell za ulogu Mame Joad dobila Oscar za najbolju sporednu glumicu. Slično kao i roman, The Grapes of Wrath je postao dio američke popularne kulture, i danas se često koristi kao referenca na svakodnevnicu i probleme SAD 1930-ih.

UlogeUredi

Darryl Hickman je trenutno posljednji živući član glumačke postave.

IzvoriUredi

  1. Solomon, Aubrey (1989). Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History. Lanham, Maryland: Scarecrow Press, p. 240, ISBN 978-0-8108-4244-1.
  2. Solomon, Aubrey (1989). Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History. Lanham, Maryland: Scarecrow Press, p. 218, ISBN 978-0-8108-4244-1.

Vanjske vezeUredi