The Desert Fox: The Story of Rommel

The Desert Fox

omot DVD-izdanja
Režija Henry Hathaway
Producent Nunnally Johnson
Scenario Nunnally Johnson
Desmond Young (book)
Naracija Michael Rennie
Uloge James Mason
Sir Cedric Hardwicke
Jessica Tandy
Muzika Daniele Amfitheatrof
Fotografija Norbert Brodine
Montaža James B. Clark
Distribucija 20th Century Fox
Datum(i) premijere
17. oktobar 1951 (1951-10-17)
Trajanje 88 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Bruto prihod 2,4 mil. $ (SAD)[1]

The Desert Fox: The Story of Rommel (sh. Pustinjska lisica: Priča o Rommelu) je američki crno-bijeli ratno-biografski film snimljen 1951. godine u režiji Henryja Hathawaya. Naslovni protagonist, čiji lik tumači James Mason, je njemački vojskovođa Erwin Rommel koji se proslavio za vrijeme Sjevernoafričke kampanje u Drugom svjetskom ratu, stekavši poštovanje čak i svojih protivnika, poput britanskog oficira Desmonda Younga (čiji glas posuđuje Michael Rennie i koji služi kao narator filma). Radnja prikazuje posljednje dvije godine njegovog života, odnosno nastojanje da spriječi savezničko iskrcavanje u Francuskoj i sudjelovanje u neuspjeloj zavjeri protiv Adolfa Hitlera.

Film je snimljen tek nekoliko godina iza rata, pa je dio kritičara u SAD i drugdje izražavao ogorčenje zbog toga što se vojskovođa Trećeg rajha slavi kao heroj. Sa druge strane, The Desert Fox se savršeno uklapao potrebama hladnoratovske propagande i nastojanja da se Wehrmacht i Njemačka rehabilitiraju, odnosno prihvate kao saveznik u budućem sukobu sa komunističkim SSSR-om. Film se, međutim, u značajnoj mjeri oslanjao na već u samom ratu izgrađeni mit o Rommelu kao genijalnom vojskovođi, odnosno dodatno izgradio popularni mit o Wehrmachtovim vojskovođama koje je jedino Hitlerova ludost lišila zaslužene pobjede u ratu.

Mason je, pak, ulogu Rommela nakratko ponovio u filmu The Desert Rats gdje ga je njegov lik namjerno tumačio sa primjetnim njemačkim naglaskom kako bi učinio antipatičnijim, i tako unaprijed zaustavio sve kritike.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. 'The Top Box Office Hits of 1951', Variety, January 2, 1952

Vanjske vezeUredi

IzvoriUredi