The Black Swan

(Preusmjereno sa The Black Swan (film))
The Black Swan
Režija Henry King
Scenario Seton I. Miller
Philip Dunne
Predložak Black Swan; autor:
Rafael Sabatini
Uloge Tyrone Power
Maureen O'Hara
Laird Cregar
Thomas Mitchell
George Sanders
Muzika Alfred Newman
Fotografija Leon Shamroy
Montaža Barbara McLean
Distribucija 20th Century Fox
Datum(i) premijere
4. decembar 1942 (1942-12-04)
Trajanje 85 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Bruto prihod 3 mil. $ (SAD)[1]

Crni labud (eng. The Black Swan) je američki pustolovni film iz 1942. s piratskom tematikom.

SadržajUredi

Nakon što Engleska i Španjolska sklope mir, slavni bukanir Henry Morgan (Laird Cregar) odluči prestati s gusarenjem protiv Španjolaca. Za nagradu, postaje guverner Jamajke, sa zadatkom da očisti Karibe od svojih bivših piratskih kolega, koristeći i silu ako bude potrebno. Smjenjuje bivšeg guvernera, lorda Denbyja (George Zucco), ali ne vjeruju mu ni ugledni građani Port Royala, a ni pirati.

Kapetan Jamie Waring (Tyrone Power) i njegov zamjenik Tom Blue (Thomas Mitchell), odlučuju odustati od svog "zanata" iz poštovanja prema Morganu, ali ostali iz Piratskog bratstva, kao kapetan Billy Leech (George Sanders), zapovjednik broda Crni labud, i kapetan Wogan (Anthony Quinn), odbijaju prestati s pljačkama. U međuvremenu, Waringu se svidi Denbyjeva kćer Margaret (Maureen O'Hara), koja je protiv svoje volje zaručena za engleskog velikaša, Rogera Ingrama (Edward Ashley). Kako se poslije ispostavi, njezin zaručnik potajno opskrbljuje pirate o polascima i rutama engleskih brodova s blagom, sve radi destabiliziranja Morganovog položaja.

Kada Morgan ne uspije zaustaviti pljačke, Ingram i njegovi ga optuže da još surađuje sa svojim nekadašnjim piratskim kolegama. Morgan šalje Waringa u potragu za pravim krivcima, a ovaj pri tome otima Margaret kako bi ju "bolje upoznao".

ZanimljivostiUredi

GalerijaUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi