The Age of Innocence

Za ostala značenja, vidi The Age of Innocence (razvrstavanje).

The Age of Innocence (sh. Doba nevinosti) je roman američke spisateljice Edith Wharton objavljen 1920. godine, poznat kao njeno najuspješnije djelo i jedan od prvih velikih romana američke književnosti čiji je autor bila žena.

The Age of Innocence
Autor(i)Edith Wharton
Država Sjedinjene Države
Jezikengleski
IzdavačD. Appleton & Company
Datum izdanja1920

Radnja se događa 1870-ih u New Yorku, odnosno u miljeu tamošnje više klase. Protagonist je Newland Archer, mladi advokat koji upoznaje groficu Elenu Olensku, svoju rođaku koja je izazvala skandal rastavom od svog muža, poljskog grofa, te u koju se zaljubi, dovodeći u sumnju svoje planove da se oženi za May Welland, "idealnu" buduću suprugu koju mu je odabrala porodica. Wharton, koja je sama odrasla u sličnom miljeu, u romanu je detaljno opisala luksuz i uz njega vezani način života američke aristokracije u tzv. Pozlaćenom dobu, ali i nepisana i neizgovorena "pravila" koja, kao u slučaju protagonista, sputavaju njene pripadnike.

Wharton je roman napisala neposredno nakon Prvog svjetskog rata, koga je bila provela u Evropi i zbog toga postala uvjerena da je predratna civilizacija, odnosno ostaci "Pozlaćenog doba" nepovratno nestali, te da je njena dužnost prikazati je budućim čitateljima. Roman, preput blage ali efektne ironije, je postigao ogroman uspjeh te je 1921. godine osvojio Pulitzerovu nagradu za fikciju, učinivši Wharton prvom ženom koja je dobila to prestižno priznanje.

The Age of Innocence je bila ekranizirana tri puta - kao istoimeni nijemi film 1924. godine, kao istoimeni crno-bijeli film 1934. godine i 1993. godine kao istoimeni film u režiji Martina Scorseseja. Godine 2009. je poslužio kao predložak za The Age of Dissonance, satiričnu epizodu TV-serije Gossip Girl u kojoj je radnja romana prebačena u moderni New York.

Vanjske veze uredi