The Adventure of Wisteria Lodge

"The Adventure of Wisteria Lodge" je jedna od 56 priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Priča je izvorno objavljena u Strandu u rujnu 1908. godine, a predstavlja prvu zbirku iz priče His Last Bow, pretposljednje zbirke priča o slavnom detektivu. Ilustracije za ovu priču izradio je Arthur Twidle, čime je ovo postala prva priča o Sherlocku Holmesu za koju ilustracije nije izradio Sidney Paget (koji je umro u siječnju 1908. godine).

"The Adventure of Wisteria Lodge"

Eccles, Holmes i inspektor Baynes; autor Arthur Twidle
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1908.
Vrsta kratka priča
Zbirka His Last Bow
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1892./1894.
Klijent(i) John Scott Eccles
Zločinac/ci Don Juan Murillo et al.

"Wisteria Lodge" je jedna od dužih priča što ih je napisao Doyle, a izvorno je napisana u dva dijela koji su nosili naslov "The Singular Experience of Mr. John Scott Eccles" i "The Tiger of San Pedro". To je jedina Doyleova priča s takvom strukturom. Znakovito za ovu priču je i vrijeme njezina odvijanja. Naime, dok Doyle navodi da se radnja odvija 1892. godine, to je zapravo nemoguće jer je Holmes od 1891. do 1894. godine putovao svijetom nakon posljednjeg okršaja s Moriartyjem u kojem je navodno poginuo. Godine 1892., samo je nekoliko ljudi znalo da je Holmes živ, a slavni detektiv svakako nije boravio u Engleskoj. Temeljem toga, William S. Baring-Gould tvrdi kako je radnja priče zapravo smještena 1894., a da je ranija godina zapravo rezultat Doyleova nemara.

Slučaj uredi

"The Singular Experience of Mr. John Scott Eccles" uredi

Sherlocka Holmesa i dr. Watsona posjećuje John Scott Eccles, koji želi detektivov savjet oko događaja kojeg opisuje "grotesknim". Gotovo istovremeno, u 221B Baker Street dolaze inspektor Gregson i inspektor Baynes. Njih dvojica traže izjavu gospodina Ecclesa o sinoćnjim događajima u Wisteriji. Naime, papir u džepu ubijenog muškarca govori kako je Eccles bio (ili barem trebao biti) u kući prethodne noći. Eccles je prilično iznenađen kada sazna da je Aloysius Garcia prethodne noći ubijen. On je doista proveo noć u Wisteriji, ali kada se ujutro probudio, njegov domaćin i sva posluga su nestali. Posljednji put kada je vidio gospodina Garciju bilo je oko jedan sat ujutro, kada mu je došao do sobe i pitao ga je li zvonio. Eccles zna da je bilo jedan sat jer mu je to rekao Garcia kada ga je ovaj upitao.

Eccles je Španjolca Garciju upoznao preko treće osobe te nije izgledalo kao da će odmah sklopiti prijateljstvo. Ipak, Garcia ga je pozvao kod sebe u Wisteriju, no Eccles je odmah primijetio kako nešto nije uredu. Njegov domaćin je bio rastresen i loše volje, a sve se pogoršalo kada mu je, tokom večeri, sluga donio pismo koje je ovaj odmah bacio u vatru. Po odlasku iz Wisterije, Eccles se raspitao i saznao kako je najam za kuću plaćen u potpunosti te kako nitko u španjolskoj ambasadi u Londonu nije čuo za Ecclesa.

Inspektor Baynes uspije nabaviti poruku koju je Garcia primio tokom večeri: "Naše boje - zelena i bijela. Zelena - otvoreno, bijela - zatvoreno. Glavno stubište, prvi hodnik, sedma desno, zelena tkanina. Bog te blagoslovio. D." Pismo je, prema rukopisu, evidentno napisala žena. Baynes dalje zaključi kako je Garcia ubijen oko jedan sat ujutro, za što Eccles tvrdi da je nemoguće. Holmes zaključi kako je Garcia vjerojatno mijenjao satove po kući kako bi Ecclesu dao lažan pojam o vremenu. Time si je vjerojatno želio osigurati alibi, ali Holmesu nije jasno za što. Jedino što detektiv uspijeva zaključiti je da ubojica živi blizu Wisterije i to u velikoj kući.

"The Tiger of San Pedro" uredi

Holmes i Watson odlaze s Baynesom kako bi proučili Wisteriju. Kada stignu tamo, narednik koji je čuvao kuću govori im kako je uočio grdog muškarca (opisao ga je kao samog vraga) kako špijunira kroz prozor. Narednik je krenuo za njim, ali mu je ovaj uspio pobjeći. Po otiscima stopala, Holmes se uvjeri kako je narednik govorio istinu. Kada uđu u kuću, Holmes naiđe na nekoliko neobičnih predmeta - nešto što podsjeća na mumificiranu bebu, rastrganu pticu, krv i spaljene kosti. Holmes će predmete povezati s vudu ritualom, što će se pokazati važnim dokazom.

Iznenada, pet dana nakon ubojstva, Holmes iz novina saznaje kako je Baynes uhapsio Garcijinog kuhara - muškarca kojega je narednik uočio kako promatra kuću. Ipak, ovaj nije od prevelike pomoći. Holmes je uvjeren kako kuhar nije ubojica i to govori Baynesu, ali ovaj odbija detektivovu pomoć.

Holmes svoje vrijeme provodi sakupljajući informacije te uspijeva saznati kako u domu Hendersonovih boravi bogataš koji je boravio u tropima i koji ima tamnoputog batlera. Njegove dvije kćeri imaju englesku guvernatu - gospođicu Burnet. Od ranije otpuštenog vrtlara, Holmes saznaje kako se Henderson nečega bojao, mada nitko ne zna čega, te kako je bio nasilna osoba. Nitko ne zna odakle je Henderson došao. Holmes zaključi kako je tajanstvena poruka mogla stići samo iz te kuće i kako ju je mogla poslati samo gospođica Burnet, koja nije viđena od noću u kojoj se zbilo ubojstvo. Holmes odlući posjetiti Hendersona, ali ne dobije priliku da riješi slučaj.

Warner dolazi u prenoćište u kojemu borave Holmes i Watson i objavljuje kako su Hendersonovi pobjegli vlakom. Sa sobom su pokušali povesti i gospođicu Burnet, ali ju je Warner uspio spasiti i dovesti k Holmesu. S obzirom da je drogirana opijumom, razvidno je kako gospođica Burnet nije imala namjeru ići s njima.

Inspektor Baynes ubrzo uspijeva identificirati “Hendersona”. On je, zapravo, Don Juan Murillo, "Tigar iz San Pedra", svrgnuti diktator iz Srednje Amerike. Garcia, koji je zapravo bio iz San Pedra (fiktivna zemlja), a ne Španjolske, stradao je kao žrtva osvete. Gospođica Burnet je također bila dio plana. Ona je doista napisala poruku, ali je bila uhvaćena, nakon čega ju je Murillo zatvorio te sačekao Garciju, ubivši ga nakon toga. Njezino pravo ime je gospođa Durando. Njezin pokojni suprug, Victor Durando, bio je ambasarod San Pedra u Londonu te Murillov politički oponent. Murillo ga je iz toga razloga dao ubiti.

Iako Murillo i njegovi suradnici uspijevaju pobjeći policiji i odlaze u Madrid s novim identitetima, ubrzo postanu meta ubojstva. Počinitelji su najvjerojatnije nihilisti, ali njihovi identiteti nikada nisu otkriveni.

Vanjske poveznice uredi