His Last Bow: Some Later Reminiscences of Sherlock Holmes je zbirka od sedam kratkih priča o Sherlocku Holmesu koju je napisao Arthur Conan Doyle, a izdavana je u seriji od rujna 1908. do prosinca 1913. godine, uz izuzetak naslovne priče, koja je izdana rujnu 1917. godine. Zbirka se nerijetko naziva i A Reminiscence of Mr. Sherlock Holmes ili Reminiscences of Mr. Sherlock Holmes. U knjiškoj formi, zbirka je izdana 1917. godine.[1]

His Last Bow
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja rujan 1908. - prosinac 1913. (serija)
1917. (knjiga)
Izdavač John Murray (knjiga)
Vrsta zbirka priča
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1890. - 1914.

Sadržaj uredi

Dr. Watson prepričava, u prvom licu dakako, šest od ukupno sedam priča, dok je priča "His Last Bow" pisana u trećem licu:

Specifičnosti i značaj uredi

His Last Bow je zbirka koja je po mnogočemu specifična u sklopu kanona o Sherlocku Holmesu. To je prva i jedina zbirka kratkih priča koja dijeli isti naslov s pričom koju sadrži. Nadalje, His Last Bow, mada nije posljednja objavljena zbirka, donosi posljednji slučaj Sherlocka Holmesa, smješten 1914. godine. Svi slučajevi iz zbirke The Case-Book of Sherlock Holmes, posljednje objavljene zbirke, smješteni su ranije.

Specifičnost ove zbirke je ta da joj se, u američkim izdanjima, često dodaje priča "The Adventure of the Cardboard Box", izvorno dio zbirke The Memoirs of Sherlock Holmes. U zbirci je uglavnom smještana između prve i druge priče.

Isto tako, priča "The Adventure of Wisteria Lodge" izvorno je bila podijeljena u dva dijela - "The Singular Experience of Mr. John Scott Eccles" i "The Tiger of San Pedro".

Reference uredi

Vanjske poveznice uredi