221B Baker Street

221B Baker Street (srpskohrvatski: Ulica Baker 221B) je londonska adresa fiktivnog detektiva Sherlocka Holmesa, kojeg je stvorio škotski pisac Arthur Conan Doyle. U Ujedinjenom Kraljevstvu, adrese ulica u kojima nakon broja slijedi i slovo najčešće znače da se unutar veće, uglavnom stanarske zgrade nalazi još jedna posebna adresa. U Holmesovo vrijeme, Ulica Baker je bila elitni dio Londona i njegov je stan vrlo vjerojatno bio dio džordžijanske arhitekture.

Muzej Sherlocka Holmesa prilično je vjerno rekonstruirao unutrašnjost stana slavnog detektiva, Sherlocka Holmesa, i njegova prijatelja, dr. Watsona. Stan se nalazio na londonskoj adresi 221B Baker Street.

Ipak, u vrijeme kada su tiskane priče o Holmesu, Ulica Baker nije imala broj 221 već je išla tek do broja 100. Tokom godina, ulica je povećavana, a 1932. godine, društvo Abbey National se preselilo na adrese od 219 do 229. Dugo godina je Abbey National plaćala tajnika koji je odgovarao na sva pisma koja su dolazila na Holmesovo ime. Godine 1990., plava ploča s adresom 221B Baker Street ugrađena je ispred Muzeja Sherlocka Holmesa, koji je smješten malo dalje, u istoj ulici. Sljedećih petnaest godina vodio se spor između Abbey Nationala i Muzeja oko prava na primanje pisama upućenih Sherlocku Holmesu. Nakon zatvaranja Abbeyja 2005. godine, nitko više nije osporavao pravo Muzeja da prima Holmesova pisma, kako on zauzima ulične brojeve 237 do 241.