Televizija Slavonije i Baranje

Televizija Slavonije i Baranje ili Slavonska televizija (STV) počela je s emitiranjem 7. X. 1992. godine. Tada je bila treća lokalna televizija u Hrvatskoj. Već u prvoj godini emitiranja proizvodilo se 20 sati vlastitog programa tjedno, a reemitiran je i inozemni satelitski program.

Televizija Slavonije i Baranje
Vrsta emitiranja Televizija
Zemlja Hrvatska Hrvatska
Razina županijska
Početak emitiranja 7. X. 1992.
Raniji nazivi Slavonska televizija
Službena stranica http://www.stv.hr

Prilagodba uredi

Godine 1997. Slavonska televizija se prilagodila tada novom Zakonu o telekomunikacijama te je osnovana Televizija Slavonije i Baranje d.o.o., koja je dobila koncesiju za emitiranje za sedam idućih godina.

Umrežavanje na nacionalnoj razini uredi

Mreža uredi

Stoga je tadašnje vodstvo Slavonske televizije odlučilo, zajedno s još nekolicinom hrvatskih lokalnih televizija, stvoriti nešto novo u hrvatskom medijskom prostoru. Rođen je projekt razmjene programa nazvan "Mreža". Na taj je način Slavonska televizija dobila priliku neke svoje emisije prikazati gledateocima diljem Hrvatske.

CCN uredi

Nedugo zatim uslijedilo je osnivanje CCN-a (Croatian Cable Network), projekta umreženih lokalnih TV-stanica na nacionalnoj osnovi. Članovi CCN-a su, osim STV-a su: OTV Zagreb, ATV Split, VTV Varaždin, RI-TV Rijeka, TV NOVA Pula i TV Čakovec. STV u njemu značajno sudjeluje svojim prilozima u "Vijestima dana" CCN-a. Tu je i glazbeno-zabavna emisija Vodotop.

Pokrivenost signalom uredi

Stanje 2002. godine uredi

U X. mjesecu 2002. godine Televizija Slavonije i Baranje krenula je s novom programskom shemom, a svoj program emitirala je s tri odašiljača ukupne snage 2.085 W, koji su svojim signalima pokrivali cijelu županiju:

  • Odašiljač Osijek - 39. kanal UHF-a; snaga 133 W; položaj: Osijek, Trg Slobode 8;
  • Odašiljač Mandićevac - 67. kanal UHF-a; snaga 786 W; položaj: Vinarija Mandićevac (kraj Đakova);
  • Odašiljač Lončarski vis - 26. kanal UHF-a; snaga 560 W; položaj: Lončarski vis (kraj Našica).

Potencijalni broj gledalaca uredi

Osim 326.000 potencijalnih gledalaca Osječko-baranjske županije, program STV-a mogu pratiti dijelom i gledaoci susjednih županija. U Osijeku, koji s okolicom broji više od 100.000 stanovnika, program STV-a emitiraju i kablovske televizije.

Live streaming uredi

U X. mjesecu 2007. godine STV je obilježila 15 godina postojanja i uspješnoga djelovanja. Tim povodom predstavljene su nove web-stranice, kao i live streaming programa Televizije Slavonije i Baranje, od 0-24 sata, na internetu.

Digitalna regija D1 uredi

Danas je pokrivenost signala u digitaloj tehnici s odašiljača Belje i Borinci unutar multipleksa D na K21 UHF-a takva da se program Televizije Slavonije i Baranje može pratiti na cijelom području digitalne regije D1, koje obuhvaća dio Osječko-baranjske županije, Vukovarsko-srijemske i dio Brodsko-posavske županije.

Vanjske veze uredi