Tehijjetul-mesdžid

Tehijjetul-mesdžid je posebna vrsta namaza koju muslimanski vjernici obavljaju prilikom ulaska u mesdžid ili džamiju. Predstavlja svojevrsan pozdrav mesdžidu, pa se naziva i mesdžidu-s-selam. To je namaz kojim vjernici iskazuju svoje poštovanje prema ustanovi u koju su ušli.

Dio serije članaka o Namazu

Dnevni namazi
Dnevni farz namazi
Sabah-namaz
Podne-namaz
Ikindija-namaz
Akšam-namaz
Jacija-namaz
Dnevni sunnet namazi
Sabahski sunnet
Podnevski sunnet
Ikindijski sunnet
Akšamski sunnet
Jacijski sunnet
Ostali dnevni namazi
Vitr-namaz
Povremeni namazi
Džuma-namaz
Dženaza-namaz
Bajram-namaz
Teravih-namaz
Tehijjetul-mesdžid
Istihara-namaz
Hadže-namaz
Duha-namaz
Salatul-lejl

Potvrda uredi

U skladu sa riječima (hadisom) Poslanika: "Kada neko od vas dođe u mesdžid neka klanja dva rekijata prije nego što sjedne", a koje su zabilježili Buharija i Muslim u svojim djelima, potvrđuje se postojanje ovog namaza.

Ovaj namaz spada u grupu nafila namaza, što znači da nije obavezan (farz).

Način obavljanja tehijjetu-l mesdžida uredi

Tehijjetu-l mesdžid je namaz od dva rekijata. Obavlja se na isti način kao i sabah namaz.

Neslaganja uredi

Postoji veliko neslaganje islamskih učenjaka oko toga kada je dozvoljeno klanjati ovaj namaz, a kada ne, kao i kada je preporučljivo klanjati, a kada nije potrebno. Jedan dio islamske uleme (učenjaka) smatra da nije dozvoljeno klanjati ovaj namaz ako je nastupilo vrijeme kada je zabranjeno klanjati, dok drugi dio uleme smatra da ne postoji osnovana prepreka za obavljanje ovog namaza, te da se isti može obaviti sve do ezana. Osim toga, jedan dio uleme smatra da se ovaj namaz treba svaki puta obaviti prilikom ulaska u mesdžid, dok drugi dio smatra da je to potrebno obaviti samo prilikom prvog ulaska u neki mesdžid. Također, jedan dio smatra da nije potrebno klanjati ukoliko se namjerava poslije toga obaviti neki farz namaz, dok drugi smatraju da je to potrebno.

Za više informacija o vremenima kada je zabranjeno klanjati pogledajte članke o dnevnim farz namazima.

Povezano uredi

Vanjski linkovi uredi