Spencer Perceval

Spencer Perceval, KC (London, 1. studenog 1762.London, 11. svibnja 1812.) je bio britanski političar koji je od 4. listopada 1809. godine do svoje smrti 11. svibnja 1812. bio premijer Ujedinjenog Kraljevstva. Spencer Perceval je ušao u historiju kao prvi i jedini britanski premijer ubijen u atentatu, ali i kao jedini britanski premijer koji je prethodno bio državni odvjetnik.

Spencer Perceval
Spencer Perceval

Mandat
4. listopada 1809. – 11. svibnja 1812.
Prethodnik William Cavendish-Bentinck
Nasljednik Robert Jenkinson

Rođenje 1. studenog 1762.
Ujedinjeno Kraljevstvo London, Velika Britanija
Smrt 11. svibnja 1812.
Ujedinjeno Kraljevstvo London, Ujedinjeno Kraljevstvo
Politička stranka Torijevci
Supružnik Jane Perceval
Zanimanje advokat, političar
Vjera kršćanstvo

Potpis

Sin irskog plemića, Perceval se školovao u Harrow Schoolu i na Trinity Collegeu u Cambridgeu. Studirao je pravu pri Lincoln's Innu i radio kao barrister prije nego je 1796. godine postao član Kraljevog savjeta; u dobi od 33 godine ušao je u politiku kao parlamentarni zastupnik za Northampton. Sljedbenik Williama Pitta Mlađeg, Perceval se odbijao nazivati torijevcem, preferirajući naziv "prijatelj g. Pitta". Protivio se katoličkoj emancipaciji i reformi Parlamenta, dok je, s druge strane, podržavao rat protiv Napoleona i ukidanje trgovine robljem. Protivio se i lovu, kockanju i preljubu, nije pio kao većina parlamentarnih zastupnika, donirao je u dobrotvorne svrhe i uživao je provoditi vrijeme sa svojih dvanaestero djece.

Unatoč kasnom ulasku u politiku, njegov je uspon bio brz; prvo je bio državni odvjetnik pa glavni državni odvjetnik u Addingtonovoj vladi, onda šef državne riznice i predsjednik Doma komuna u drugoj Portlandovoj vladi, a u listopadu 1809. godine je i sam postao premijer. Na čelu slabe vlade, Perceval se tokom svog mandata suočio s nizom kriznih situacija, među kojima su i istraga o Walcherenskoj ekspediciji, psihički problemi kralja Georgea III., ekonomska kriza i pobune ludita. Međutim, uspješno je nadvladao sve krize, izašao kao pobjednik u Poluotočkom ratu u sjeni opozicijskog defetizma i stekao naklonost regenta Georgea. U trenutku kada je konsolidirao svoju poziciju na čelu vlade, na proljeće 1812. godine, John Bellingham, trgovac bijesan na vladu, sačekao ga je u zgradi Doma komuna te ga propucao i ubio. Perceval je tako postao prvi britanski premijer ubijen u atentatu, ujedno i jedini, a Bellinghamov atentat postat će uzor svim kasnijim, modernim atentatima. Pokopan je nekoliko dana kasnije u Londonu.

Iako je Perceval bio sedmi sin i iako je imao još četvoro starije braće koji su doživjeli odraslu dob, nasljedna titula earla od Egmonta je početkom XX. vijeka prešla u ruke jednog od njegovih praunuka te je bila u rukama njegovih potomaka sve do njezina gašenja 2011. godine.