Smrt trgovačkog putnika

Smrt trgovačkog putnika (sh. Death of a Salesman) je teatarski komad američkog književnika Arthura Millera, premijerno prikazan 1949. godine, koji se smatra jednim od najvažnijih dramskih djela američke i svjetske književnosti u 20. vijeku.

Smrt trgovačkog putnika
Opće informacije
AutorArthur Miller
Žanrtragedija
Jezikengleski
Informacije o premijeri
Premijera10. februar 1949
Morosco Theatre
New York
Lica
Willy Loman
Linda Loman
Biff Loman
Happy Loman
Ben Loman
Bernard
Charley
Žena
Howard
Mjesto radnje
kuća Willyja Lomana; New York City i Barnaby River; Boston; kasne 1940-e
Adaptacije

Naslovni protagonist je Willy Loman, ostarjeli trgovački putnik koji se nakon višedecenijskog rada za jednog te istog poslodavca suočava sa gubitkom posla, ali i sa spoznajom da se njegov život sveo na seriju neuspjeha, uključujući i njegova dva odrasla sina. Radnja prikazuje njegove pokušaje da se nosi sa svojom situacijom kroz maštu, ali i pokušaj da porodici buduću egzistenciju osigura samoubistvom uz prethodno uplaćeno životno osiguranje.

Smrt trgovačkog putnika, koja se često tumači kao autorov prikaz naličja tadašnjeg američkog društva i razotkrivanje američkog sna kao mita, je nakon broadwayske premijere doživjelo trijumf, te je nagrađena sa Tonyjem i Pulitzerovom nagradom za dramu.

Godine 1951. je premijerno prikazana u Beogradu u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta.

Nekoliko puta je ekraniziran, među čime se ističu hollywoodska verzija iz 1951. sa Fredricom Marchom i televizijski film iz 1985. sa Dustinom Hoffmanom u glavnoj ulozi.

Vanjske veze uredi